Martins app för klimatsmarta val i mataffären: "Enkelt"

Det ska vara lätt att välja rätt. Så tänkte Martin Goblirsch och utvecklade verktyget han själv saknade – en app som visar produkters klimatpåverkan. "Vare sig du är köttätare eller vegetarian ska du kunna välja det som är mest klimatvänligt."

Med appen kliMAT samlar Martin Goblirsch information om matvarornas klimatpåverkan på ett lätttillgängligt sätt. "Alla kan ju gå hem och googla. Men det är tidsödande och man kanske inte vet var man ska leta. Med appen är jobbet gjort."

Med appen kliMAT samlar Martin Goblirsch information om matvarornas klimatpåverkan på ett lätttillgängligt sätt. "Alla kan ju gå hem och googla. Men det är tidsödande och man kanske inte vet var man ska leta. Med appen är jobbet gjort."

Foto: Veronica Karlsson

Torshälla2021-04-09 11:55

Mjöl, mjölk och makaroner – Martin Goblirsch, 39, är på besök hos föräldrarna i Torshälla och har fyllt en bricka med livsmedel. Ett klick med mobilen och information om mjölets klimatpåverkan dyker upp på skärmen.

– Streckkoden scannas och appen ger ett klimatbetyg på en tregradig skala – bra, medelbra eller dålig. Och du kan även jämföra produkter inom samma kategori.

undefined
"Syftet med appen kliMAT är att göra det enkelt för dig – vare sig du är köttätare eller vegetarian ska du kunna välja det som är mest klimatvänligt."

Tanken på att hitta ett verktyg som underlättar för konsumenten föddes för dryga tio år sedan då Martin Goblirsch reagerade på ett politiskt uttalande. "Det måste finnas en klimatmärkning av livsmedel, annars är det omöjligt för gemene man att göra medvetna val". Han minns inte vem som yttrade orden men de fick fäste.

– Än i dag finns ingen sådan klimatmärkning. Jag tänkte att det vore bra med en tjänst som samlar expertkunskap på ett ställe.

– Syftet med appen kliMAT är att göra det enkelt för dig – vare sig du är köttätare eller vegetarian ska du kunna välja det som är mest klimatvänligt.

Förutom scanningsfunktionen med 30 000 registrerade artiklar erbjuds säsongsanpassade guider.

– Julmatsguiden för 2019 ser inte likadan ut 2025, jag håller mig ajour med forskning, säger den före detta Eskilstunabon som arbetar som biolog på Länsstyrelsen i Västra Götaland.

Under ett år kombinerade han prövning och tillsyn enligt miljöbalken på dagtid med otaliga timmar framför datorn på småtimmarna. Eller som sambon Emma Linderum uttrycker det – apputveckling efter nattningen av barnen.

– Det hade inte gått om jag inte tyckte det var roligt.

Appen lanserades 2019 och tillhandahåller forskning från Sveriges lantbruksuniversitet samt fakta från Världsnaturfonden, Livsmedelsverket och Naturvårdsverket. Martin Goblirsch påpekar att den inte gör anspråk på andra aspekter än just klimatpåverkan.

– Hälsa, välbefinnande och biologisk mångfald är förstås andra aspekter.

Vilka livsmedel är de största bovarna utifrån klimatpåverkan?

– Kött från idisslande djur är i regel inte klimatvänliga, säger han och nämner potatis, rotfrukter och mjöl som exempel på motsatsen.

– Merparten av klimatpåverkan kommer från produktionen.

Om en vara saknar information kan man via kliMAT meddela detta till leverantören.

– Det är tillverkarna som ska känna klimatstress, inte konsumenten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!