Swecon är i full färd med att dra igång sin nya verksamhet i den västra delen av det gamla Rörverk 5 i Nyby.
– Det är kul att det fylls med verksamhet igen, säger Petra Engström Haraldsson, chef för marknadssupport på Swecon.
Företaget demonterar anläggningsmaskiner från Volvo. Delar som går att återanvända säljs som reservdelar, resten går till återvinning.
När Eskilstuna-Kuriren kommer på besök står 16 begagnade hjullastare och grävmaskiner som väntar på demontering parkerade på gården. Inne i den 3 000 kvadratmeter stora lokalen har man just blivit klar med demonteringen av den allra första Volvomaskinen, en hjullastare av modell L180E.
– Det är svårt att säga exakt hur mycket av maskinen som går att återanvända, men räknar man på vikten så kan vi nog återanvända nästan hälften. Hydraulkolvar, pumpar, motorer och däck är det stor efterfrågan på, förklarar platschefen Jan Kihlstenius.
Swecon räknar med att kunna demontera cirka 80 maskiner per år. Swecon, som är återförsäljare av Volvo CE:s produkter i Sverige, hyr den västra halvan av Rörverk 5 av Berglunds Åkeri som köpte hela fastigheten av Outokumpu efter att rörtillverkningen lades ner.
Swecons största investering i anläggningen utgörs av en travers som kan lyfta tio ton. Det finns ytterligare två traverser i lokalen samt truckar, palldragare och vagnar för transport av de ofta tunga delarna. Totalt kommer sex personer att arbeta i verksamheten.
Samtidigt som Eskilstuna-Kuriren är på plats rengörs några små ventiler, pumpar och fördelningsblock i en maskin som av miljöskäl har utformats som ett helt slutet system. Större delar rengörs i en tvätthall som Swecon har gemensamt med Berglunds Åkeri. Företagen delar även på ett gym.
– Det har jag schemalagt så att alla går och tränar så att vi håller oss starka och smidiga. Vi satt senast i morse och tittade på lyftergonomi och vad man ska undvika för moment, berättar Jan Kihlstenius.
Vid tidningens besök ligger bland annat hytten och bak- och framaxeln från den första maskinen som har demonterats på golvet.
– En sån här axel kan kosta 200 000 kronor som ny. Den är varken dålig eller perfekt. Den är normal och då blir priset 40 procent av nypriset, berättar Jan Kihlstenius.
Efter att delarna har rengjorts blir de fotograferade, prissatta och inskrivna i Swecons affärssystem. Delarna placeras i lagret som utgörs av ett pallställage med 1 600 pallplatser.
Försäljningen av reservdelarna kommer att ske över reservdelsdisken i Swecons anläggningar runt om i landet. Försäljningen väntas komma igång på allvar under sommaren. Swecon räknar med att verksamheten ska omsätta cirka 40-50 miljoner kronor när den är i full drift.