– Min pappa har fått lida så enormt sedan i somras, det har hänt så mycket sedan tån amputerades och jag har många gånger tänkt att det här slutar aldrig väl. Läkarna ger såret goda chanser till läkning, men om det inte blir bra nu kommer inte pappa att klara mer, hur mycket finsk sisu det än är i den gamle brottaren. Detta är sista chansen.
Markku Huotari hör av sig till tidningen. Tidigare i veckan har Mälarsjukhuset tvingats amputera hans pappas infekterade ben från knäet. Han berättar vad som hänt sedan vi skrev om Pentti senast, och visar ohyggliga bilder på en gul-röd-svart fot som föranlett sjukhusbesök ett par gånger i veckan.
– Under amputationen av tån togs hud från låret till brännskadorna på foten. Men huden dog, det blev varbildningar i foten och ny rensningsoperation där lokalbedövningen inte var tillräcklig. Pappa fick trycksår på hälen och under något av sjukhusbesöken misstänker vi att han fick sjukhusbakterier i såret. Han har fått så mycket smärtlindring och antibiotika. Till slut återstod inget annat än att läkarna nu fick kapa benet vid knäet. För att få slut på pappas lidande. Han har haft så mycket smärtor att det är helt otroligt.
Under torsdagen fick Pentti än en gång återvända till sin lägenhet i gruppbostaden Fridhem som hör till Spångagården i Torshälla.
– Vi har fått väldigt mycket kärlek och stöd via sociala medier som reaktioner på artiklarna om pappa, både från allmänheten och från vårdpersonal utanför Spångagården, berättar Markku som polisanmälde händelsen i somras och nu kompletterar sin anmälan med de senaste som hänt.
Kommunens utredning av händelsen är klar och visar på ett allvarligt missförhållande. Pentti Huotari har fått sina skador till följd av att personalen inte kommunicerat tillräckligt under arbetspasset. Och på grund av bristande rutiner kring introduktion och uppföljning av arbetsuppgifterna för de medarbetare som jobbar på Spångagården via insatser från arbetsmarknads- och vuxenutbildningsförvaltningen. Det har varit oklart vem som ska handleda medarbetaren under arbetsdagen.
Viktor Hård är avdelningschef för kommunens vård- och omsorgsboenden.
– Men helt oavsett vad missförhållandena och skadorna berott på, om det var de otydliga rutinerna från vår sida, fel på rullstolen, läkemedelsreaktioner eller något annat är detta ett oerhört tragiskt händelseförlopp för den enskilde. Inga ord kan ersätta konsekvenserna av det tragiska. Men vi vänder på varje sten och jobbar hårt för att säkerställa att något liknande aldrig kan hända igen.
Markku Huotari sväljer och skakar på huvudet. Han läser i utredningen hur personalen beskriver hur de den där heta julidagen när de väl hittat Pentti frågat honom om han ville sitta kvar på balkongen – och fått ett jakande svar.
– Hur kommer man fram till det när pappa är svårt dement och inte talar? Han kunde varken ropa på hjälp eller köra sin rullstol själv. Han satt där de ställde honom.
Det absolut viktigaste nu är att Pentti slipper mer smärta och lidande, och Markku försöker lägga sin ilska åt sidan.
– Men de får inte glömma bort vad som hände. Så länge jag lever tänker jag kämpa för att de ansvariga ställs till svars, det måste bli konsekvenser av detta. Det gör så ont att tänka på allt min fina pappa fått utstå.
Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har tagit emot Eskilstunas Lex Sarah-anmälan.