Genom åren har tonvis med odlad fisk planterats in i Eskilstunaån i centrala Eskilstuna. På sträckan där regnbågen finns krävs det att den som vill fiska köper ett fiskekort.
Under 2020 hade kommunen tillstånd från Länsstyrelsen att släppa i totalt 1 200 kilo regnbåge vid sammanlagt fyra tillfällen. I tillståndet finns dock en rad villkor. Ett av dem är att "Eskilstuna kommun bör säkerställa att risken för rymning av fisk från utplanteringsplatsen minimeras".
Men den inplanterade fisken lyckas rymma. Det vittnar Torshällabon Freddie Zentio om. Han är en inbiten fiskare sedan över 20 år tillbaka och har sedan länge ett ställe i ån i Torshälla där han kan fiska regnbåge.
– Jag brukar få kanske 10-20 stycken per år. Jag har ett ställe där jag vet att de brukar hålla till, säger han.
Här om veckan fick han upp en regnbåge på två kilo i Torshälla. Trots fiskelyckan är han kluven till fenomenet. För även om det är trevligt att få en fin regnbåge på kroken så är det en inplanterad fisk som inte hör hemma i vattnet där han fiskar.
– När de släpper på forsen så smiter de ju tyvärr igenom. Regnbågen är en vandringsfisk och trivs i strömmande vatten men det är en odlad fisk som kan konkurrera med de inhemska arterna och kan äta upp deras ägg. Så det finns både för- och nackdelar.
Oscar Forsum är natur- och vattensamordnare vid Eskilstuna kommun. Där är man medveten om att fisken rymmer.
– Det är en uppenbar risk. Fisken kan gå genom dammluckorna när det rinner vatten så jag är inte förvånad över att det försvinner fisk från det området.
Har ni vidtagit några åtgärder?
– Det som är rimligt att göra är att man ska uppmana den som fiskar och får upp en regnbåge utanför fiskekortsområdet ska ta upp fisken och inte släppa tillbaka den. Men rent ekonomiskt och praktiskt så är det inte rimligt att göra någon åtgärd vid dammarna för det är så pass komplicerat och kan påverka dammluckornas funktion.
Kommunen och länsstyrelsen har haft en dialog kring rymlingarna. Det berättar Thomas Stenström som är länsfiskekonsulent vid länsstyrelsen i Sörmland.
– Vi har haft en diskussion med kommunen och gjort en riskbedömning. Kommunen har gjort den bedömningen att det är väldigt få rymlingar. Till i år tänkte vi att de här rymlingarna ska rapporteras in till kommunen och ska avlivas om de fångas nedanför den sträcka som de är avsedda att vara på.
Finns det några risker med att regnbågen smiter ut?
– Det som kan hända, om det blir mycket regnbåge, är att det blir konkurrens om födan med andra arter. Men eftersom det inte varit några mängder ser vi ingen större risk för det som det är nu. Sedan är det gott om gädda och rovfisk längre ner i systemet, så jag tror inte att de tar sig speciellt långt.
En formulering har nu lagts till på kommunens hemsida med fiskeregler.
"Regnbåge som fås upp utanför fiskekortsområde skall alltid avfångas och rapportera incidenten till fritid@eskilstuna.se"
Åter till fiskaren Freddie Zentio.
Känner du till att man ska avliva regnbågen och rapportera in den?
– Nej du, det har jag ej hört någonting om och jag tror att det är få som känner till det. För jag har annars stenkoll på lagar, regler och det mesta inom fisket. Det måste man ha som aktiv fiskare.
Nu har han hört av sig till kommunen och rapporterat in årets fångster.