I närmare 30 år har nykterhetsorganisationen Sällskapet Länkarna bedrivit behandling av missbrukare i Roxnäs skola i Torshälla.
Eskilstuna kommun som i dag är hemmets största kund betalar för mer än hälften av de tolv som vårdas för sitt missbruk på Roxnäs. Eller har gjort fram till och med nu. Efter den här månaden varslar kommunen att inga fler vårdplatser köps upp.
Beskedet förbryllar personalansvariga Anna Back, som mest av allt hört positiva reaktioner på den behandling som bedrivs på Roxnäs.
– Vi saknar ett ramavtal, men det har inte hindrat kommunen att anlita oss tidigare.
Frågan om det förekommit kritik mot Roxnäs sätt att arbeta besvaras med att så kan ha varit fallet.
– Vi hade en tid ett rykte att mest fungera som en tork, säger Alf Nilsson, som är en av flera i personalstyrkan som behandlats och sedan blivit upptagen i personalen som tar sig an nya klienter.
– Detta är självklart risken med all behandling där placeringen blir kortare och kortare.
I dag har man en månad på sig och det framkallar en tung suck från Tomi Vartiainen, som också han bedömdes som ett hopplöst fall en gång, men som i dag själv jobbar med missbrukare.
– Du behöver en månad enbart till att landa, säger han.
Är ni för dyra att anlita? Vad kostar en vårdplats hos er?
– Den kostar 1 900 kronor per vårddygn, svarar Petra Forssblad på behandlingshemmet. Vi är inte dyrare än någon annan.
Anna Back lägger till att behandlingshemmet ägs av en stiftelse:
– Vi drivs inte i vinstintresse. Allt vi får in utöver lönerna till våra anställda går tillbaka till verksamheten.
Flera av Länkarnas behandlingshem i landet har under de senare åren försatts i konkurs. Det vill man undvika på Roxnäs.
– Får vi inte Eskilstuna kommuns stöd så får vi jobba hårdare för att nå andra kommuner om att vi finns här som ett bra alternativ, säger Anna Back.
Om nu beskedet att Eskilstuna inte köper upp fler vårdplatser på Roxnäs ska tolkas som brist på förtroende så lämnar det personalen förbryllad:
– Vi har under hela hösten verkligen jobbat för att gå ut och dels värva nya medlemmar, dels för att nå de som är utslagna och hemlösa. Inte minst har vi varit ute flera kvällar under hösten för att bjuda hemlösa på en kopp kaffe och en ostmacka.
– Vi har också jobbat hårt med fortbildning av vår personal, slutar Anna Back.
Områdeschefen Kerstin Eriksson på Socialförvaltningen, menar att det inte är Eskilstuna kommuns ansvar att anlita Roxnäs behandlingshem.
– Det är inte som i fallet med vårdhemmen Vårnäs och även Gläntan för unga vuxna, som drivs av de sörmländska kommunerna.
– Det är sant att vi tidigare bortsett från att det saknas ett ramavtal, men det kan vi inte längre göra.
Ytterst är det Vårdförbundet i Sörmland som sköter all upphandling av vårdplatser för missbrukare. Förbundschefen Birgitta Hagdahl beklagar att det som från början skulle vara klart i november fortfarande inte är klart när det gäller upphandlingen.
Men nästa vecka ska annonserna gå ut där man efterlyser de vårdgivare som vill vara med och kämpa om jobben som finns i år.
– Processen tar tid och måste få ta tid, säger Birgitta Hagdahl.
Men så mycket kan förbundschefen säga att alla vårdgivare inte kan räkna med uppdrag.