I midsomras sjösattes ett pilotprojekt för att göra Östra torget till en mer attraktiv och besöksvänlig plats.
– Utvecklingsarbetet tar sikte mot år 2030 men redan i ett tidigt skede vill vi testa olika förslag och åtgärder som kan leda till förbättringar. Torshälla ska bli en mer levande och attraktiv stad, säger Rina Oord Lundh.
När tidningen träffar henne och näringslivsutvecklaren Denis Oreskovic poängterar de vikten av att Östra torget ska bli en plats som ska locka både Torshällabor och gäster utifrån.
– Ska näringslivet kring torget överleva så behövs en ström av människor. Här ska finnas något positivt att uppleva och handel, service och restauranger är en del som bidrar till ett levande folkliv. Det är ett stort pussel med flera bitar som samverkar, säger Denis Oreskovic.
Torget har redan välsignats med fler blomsterarrangemang och gröna avskärmade rum. Med hjälp av elever på Gökstensskolan har nya "klättringsbara" sittplatser kommit på plats och utrymme har skapats för tillfälliga framträdanden.
– Många uppfattar att Östra torget är på bilisternas villkor och i sommar har vi testat att ta bort några parkeringsplatser längs Aliforsgatan och ersätta dem med en uteservering och parkeringsplatser för cyklar. Det har fallit väl ut, men med det sagt ska torget även i framtiden vara tillgängligt för alla – även för bilister, säger Rina Oord Lundh.
I utvecklingsarbetet med Torshälla har medborgarna uppmanats att komma med egna förslag på förbättringsåtgärder. De senaste enkätsvaren skvallrar om att många vill att p-platserna kring torget flyttas till närliggande ytor och i stället ersätts med service och aktiviteter som fler kan ha glädje av.
– Det är lite som när man möblerar om hemma. Nu vill vi göra det här till en plats där människor i alla åldrar vill vistas – ett stadens vardagsrum, säger Rina Oord Lundh.
För Reza Amiri, som driver pub och restaurang på Aliforsgatan, har pilotprojektet med Östra torget blivit en fullträff. Under sommaren fick han tillstånd att bygga en uteservering och han hoppas att initiativet med att förtäta och utveckla torget ska fortsätta på den inslagna vägen.
– När vi öppnade 2017 var torget dött och otryggt. Narkotikaförsäljning och människor med missbruksproblem var ett vanligt inslag i torgmiljön – så är det inte längre, säger Reza Amiri.
Han har engagerat sig i ortsutvecklingsarbetet och han vill ha ett torg som kan locka till sig både seniorer och barnfamiljer.
– Alla varken kan eller vill åka in till Eskilstuna för att gå ut och äta. Det finns ingenting som ska hindra oss från att erbjuda samma service som vår storebror, säger Reza Amiri.
Han lovordar sommarens torgaktiviteter och är tacksam för chansen att bygga en uteservering.
– Jämfört med förra sommaren har vår omsättning fördubblats och det är mycket tack vare att fler vill vistas här, säger Reza Amiri och fortsätter:
– För att få torget att utvecklas måste fler kunna se att det går framåt.
Även om alla näringsidkare kring Östra torget inte är lika entusiastiska till förändringsarbetet som Reza Amiri märks ändå en viss optimism.
– Torshälla har stor potential och jag tror att vi kan göra något bra här, säger Mikael Söderström.
Han tog över matbutiken Coop vid årsskiftet och upplever närmiljön som relativt lugn och torget som en naturlig plats där flera funktioner är samlade.
– Vi ser positivt på utvecklingen. Kan förtätningen med bostäder och butiker kring Östra torget fortsätta så är det bara bra, säger Mikael Söderström.
Lagom till Torshällas 650-års jubileum, 1967, byggdes nuvarande Östra Torget och i samband med det invigdes också "Vattenbärerska" av Allan Ebeling. Tre år senare stod det nybyggda Domusvaruhuset med Konsum färdigt.