Serverar hamburgare gjorda från grunden

I juli slog restaurangen Hamburgerbruket upp portarna i Torshälla.– Hittills har det gått bra. Bättre än förväntat, säger ägaren Özcan Kaya.

Torshälla2016-09-21 13:31

Hamburgerbruket är ett helt nytt koncept som har tagits fram av Özcan Kaya.

– Vårt koncept är att sälja gourmetburgare till vettiga priser utanför centrumlägen. Det som är unikt är att vi har en snabbmatsrestaurang med burgare av toppklass. Hon oss får man en meny för en hundralapp. Fort går det också. Du kan parkera utanför eller använda vår drive-in.

Restaurangen ligger på Eskilstunavägen 34 i en nybyggd fastighet som inrymmer flera kommersiella lokaler. Närmaste granne är ett gym. Runt 20 personer arbetar på restaurangen. Den första tiden har Özcan Kaya själv jobbat mycket med att utbilda personalen.

– Alla hamburgare är gjorda av färsk, svensk högrev. Vi får vår högrev från Skövde slakteri. Vi maler köttet här på plats. Vi tillverkar våra egna dipsåser. Brödet bakas för hand på ett bageri i Kumla.

Enligt Özcan Kaya har restaurangen haft många gäster ända sedan starten. Antalet gäster varierar men snittet ligger på mellan 400-500 per dag.

Özcan Kaya har tagit hjälp av en designer från Fresco inredning och design med inredningen av restaurangen som bland annat har stoppade stolar. Möblerna är specialtillverkade.

– Det är en snabbmatsrestaurang, men man ska ändå vilja sitta kvar lite längre. Det ska kännas lite exklusivt och mysigt.

Özcan Kaya har jobbat i restaurangbranschen sedan 1992. Han har bland annat drivit lunch- och a la carte-restaurangen Dalarasten i Säter i elva år.

Restaurangen i Torshälla är den första som har skapats utifrån det renodlade konceptet Hamburgerbruket. Konceptet har vuxit fram under de senaste två åren då Özcan Kaya drivit en hamburgerrestaurang i Örebro.

– Jag insåg snabbt att vi skulle satsa på svenska produkter. Jag kan säga att det är våra gäster som har format utvecklingen. De har krävt svenskt kött.

Det var slumpen som avgjorde att han valde att starta en restaurang i Torshälla.

– Vi vill expandera i mellanstora städer och jag hittade faktiskt en lokal på Erikslund i Västerås som jag ville hyra. Det var en mäklare här i Eskilstuna som hade hand om det. När det inte blev något av med Västerås rekommenderade mäklaren mig det här i stället.

Özcan Kaya besökte platsen vid Eskilstunavägen och tyckte att den verkade lämplig för en hamburgerrestaurang.

– Vi ska ha våra restauranger vid vältrafikerade genomfartsleder, i Industriområden och handelsområden.

Restaurangen i Örebro eldhärjades i februari vid en anlagd brand. Özcan Kaya har ersatt den provisoriskt med en food truck i väntan på att han ska hitta en ny lokal i Örebro.

Sedan väntar expansion i flera städer. Planen är att fram till år 2020 ha minst fem restauranger och att år 2025 ha minst tio restauranger.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!