Dagens traktorförare, Andreas Birgersson, manövrer säkert mellan rader av vinteruppställda båtar på slipen i Torshälla. När tidningen kommer till varvet har fyra segelbåtar glidit ner i hamnbassägen och fler är på väg.
– Det har gått ovanligt smidigt och snabbt.
Med slipdamm i håret och bottenfärg på fingertopparna har det första sjösättningslaget redan tagit mastkranen i bruk.
– Förr ville man alltid ha i båten senast första maj. Så var det när jag själv hade träbåt, då det kalla vattnet var gynnsammare för skrovet, säger Andreas Birgersson.
Seglaren Lasse Bergkvist, som äger en Nordisk folkbåt från 1942, är en av flera som tagit vara på rådet.
– Lite kallt får medges, men det funkar när man väl kommit igång. Det är bra vind och nu tar vi Jojo på kryss till Väsbyviken.
Han väntar på sin tur till mastkran där far och son Elve och Tomas Berglund som bäst justerar vantstagen.
– Det här är det tidigaste vi har lagt i, men nu är det skönt att ha det gjort, säger Elve innan segel hissas mot hemmahamnen i Sundbyholm.
Ett par distansminuter fågelvägen åt nordost – eller ytterliggare några utslag för Tiger Woods – angör vi Mälarbadens golfklubb. Här är Valborg synonymt med säsongspremiär och årets första golftävling. Till skillnad mot båtslipens blåställ är klädseln också en smula sportigt elegantare.
– Det här är en kul tradition som vi inte missar och fantastiskt rart med sol, säger Patrik Söderberg och hustrun Louise Junger som väntar på att få slå ut.
Det är fulltecknat startfält och de som hitta lä vid den gemensamma green för puttning dröjer sig gärna kvar.
– För många av oss är flaggtävlingen på Mälarbaden starten på golfsäsongen. Det brukar bli en väldigt trevlig dag som avslutas med gemensam middag i klubbhuset, säger Carina Lorentzon som övar slag med sin man Hasse Bokvist och Ali Boxner.
Årets Valborg innebär också debut för golfklubbens nya krögare Carina Adolfsson, som tagit över restaurangen till den här säsongen.
– Det känns bara så bra att vi är igång. Det har ringt folk i flera veckor och frågat om vi har öppnat. Nu har vi det – och vilken start vi får. I kväll dukar vi upp middag för närmare 100 gäster, säger hon.