Lång blomstringstid för det röda guldet

Ingen midsommar utan jordgubbar – Solby gård står redo för årets höjdpunkt. Från och med onsdag har gården öppet varje dag under hela sommaren. Malin Lindstedt och Peter Johansson, ägare av gården, tar med oss på en rundtur i jordgubbslandet.

Malin Lindstedt och Peter Johansson tillsammans med sonen Jack och ett par liter sommarsöta jordgubbar.

Malin Lindstedt och Peter Johansson tillsammans med sonen Jack och ett par liter sommarsöta jordgubbar.

Foto: Joakim Serrander

Torshälla2023-06-21 06:57

För många är det en tradition att åka ut till Solby gård under midsommarmorgonen. 

– Man skickar någon i familjen som ska införskaffa jordgubbar. Kön börjar redan ett par timmar innan öppning, men det brukar vara en skön stämning. Folk drar upp brassestolar, läser tidningen och förra året kom grannen över och spelade lite folkmusik med dragspel, berättar Malin Lindstedt. 

Vid klockan nio drar det igång och fram till klockan 14 är det öppet under midsommarafton. Sedan nationaldagen 2006 har paret odlat jordgubbar på den omtyckta gården. De har sju sorters jordgubbar att erbjuda – två sorters Rumba, Polka, Malwina, Limalexia, Salsa och Falco. 

Vilken är er favorit? 

– Malwina är min favoritsort. Den har otroligt mycket karisma, smak och är fyllig och mörkröd. Den är helt fantastisk, säger Malin. 

– Det är en riktig "pondusjordgubbe", säger Peter och skrattar. 
 

undefined
Malin Lindstedt och Peter Johansson tillsammans med sonen Jack och ett par liter sommarsöta jordgubbar.

Paret odlar både under tunnel och på friland för att få en så lång säsong så möjligt. Förutom jordgubbar odlar de hallon, blåbär, majs, rabarber, potatis och solrosor. I slutet på juni hoppas de att hallonen står redo. 

– Tack vare de olika sätten vi odlar på, så har vi möjlighet att ha en så pass lång säsong som vi har, säger Peter Johansson. 
 

undefined
Malin Lindstedt, maken Peter Johansson med sonen Jack och tidningens reporter Ida Johnsson efter ett kort morgonbesök i jordgubbslandet.

Hur har förhållandena varit på senaste? 

– Klimatet vi har nu, är nytt för alla odlare. Det är utmanande. Man vet inte riktigt vilken fot man ska stå på och det skapar en ny problematik som vi inte är vana att hantera riktigt. Men vi känner oss mycket lugnare efter söndagens regn. Det gjorde stor skillnad för oss och vår produktion. Vi har vattnat kopiöst i sex veckors tid, men det motsvarar inte riktigt regn, säger Peter och fortsätter: 

– Men nu är vi i den stora starten och hoppas att vi ska få en lång fin säsong med bra kvalitéer. Smaken är jätteviktig för oss. Den följer vi upp för fullt för att göra vårat yttersta för att alla ska få med sig bra jordgubbar hem. 
 

undefined
Redo att plockas.

Vad ska man tänka på när man odlar jordgubbar hemma i trädgården? 

– Jag tror många odlar länge på samma jordgubbsplanta. Så förnya plats och planta regelbundet och använd näringsrik jord. Det ger bra förutsättningar för att kunna plocka jordgubbar i sin egna trädgård. Även skydd för fåglar är bra att ha, säger Malin Lindstedt. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!