Marja-Liisa Koskinen bär på en stilla vrede när det gäller fastighetsägarna, Torshälla fastigheter, i Säby i Torshälla.
Hon älskar området och har bott här i hela sitt vuxna liv. Men de senaste åren beskriver hon som en plåga. I alla fall vintertid.
Hon är inte ensam om att lida. Vägg i vägg med henne bor Kjell Persson och hans sambo Ulla-Märta Edberg, som gjort mätningar som visar att temperaturen ligger stadigt parkerad strax under den gräns som är rekommenderad.
Kjell Persson har mätt temperatur både utom- och inomhus de senaste sex åren, men har aldrig fått med sig fastighetsägarna som i ganska bryska ordalag gjort klart för Kjell att han kan göra vilka noteringar han vill.
– Men varför skulle jag vilja det. Vad skulle jag tjäna på det?
Under årets första månad har han mätt temperaturen i sovrummet och konstaterar att det pendlar mellan 17 och 19 grader. Och det är väl okej, tycker Kjell, om fastighetsägaren godkänner att hyresgästen betalar kallhyra.
Kjell och hans sambo kan mycket väl tänka sig att göra som grannen
Marja-Liisa, som investerade i ett elektriskt element och placerat ut det.
– Det är okej för oss om vi kan få till ett resonemang om vi kan få rätt till bidrag för merkostnaden för oss.
Marja-Liisa Koskinen klagade länge på kylan utan någon reaktion, men strax efter det att hon köpt ett elektriskt element och startat det anlände förvaltaren och ville komma in och mäta temperaturen.
– Jag körde honom på porten. Det går ju inte att mäta när jag har haft ett elektriskt element igång i fyra dygn. Vad är det för dumheter?
– Ni får komma tillbaka senare, sa jag. Men då kom de inte alls.
Torshälla fastigheters vd, Monica Hed Johansson har hört talas om klagomålen. Och säger att man alltid är beredd att rycka ut för att göra mätningar om en hyresgäst upplever att det är för kallt i lägenheten.
Hon understryker dock att upplevd temperatur inte nödvändigtvis måste vara samma sak som verklig.
– Vårt mål är att alltid ligga mellan 20 och 21 grader, men man kan förstås uppleva att det är ruggigare vid de här tidpunkterna när utetemperaturen ligger kring nollgradigt.
– I våra äldreboenden är det 22 grader som gäller. Men i allmännyttan är det 20.
Vad gäller mätningar så vill man göra dessa själv.
– Detta för att få rätt mätinstrument och rätt placering dem.
Någon reducering av hyran ska ingen förvänta sig. Men upplever man som hyresgäst att man inte får något gensvar från hyresvärden så finns det en sista utväg:
– Då får man vända sig till hyresgästföreningen.