– Vi vill använda jubileumsåret som en hävstång för Torshällas utveckling. Vi har 700 år av ständig utveckling bakom oss och nu är det dags för nästa steg, säger Annika Edetun Lahtinen som är jubileumsgeneral för evenemanget.
Nästa år har Torshälla funnits i 700 år. Det var år 1317 som Torshälla fick sina stadsrättigheter i Nyköping av kung Birger Magnusson. Under jubileumsfirandet ska det anordnas allt från lövsmidande till en tredagars festival. Invigningen inleds på Rådhustorget klockan 15.00 med talarna Ann-Sofie Wågström och Lars-Göran Karlsson. Detta följs sedan upp med toner från folkfavoriten Rickard Söderberg, och en specialskriven föreställning med nycirkusartister som ska uppmärksamma Torshällas historia.
– Det kommer att vara något som man inte har sett, varken i Torshälla eller i Eskilstuna, säger Micke Lönngren som är evenemangschef för Destination Eskilstuna.
Firandet av 700-åringens födelsedag är till för alla, och du behöver inte bo i Torshälla för att kunna ta del av jubileet.
– Vi vill lyfta fram människor som av olika anledningar känner för Torshälla. Du kan vara på besök eller jobba här, eller ha en historia som gör att man känner för Torshälla som plats, säger Annika Edetun Lahtinen.
Torshällas historia finns med i jubileet på olika sätt.
– En dagsaktivitet är det sjuhundraåriga trädet som kommer att placeras i Torshälla. Allmänheten kommer att få möjlighet att smida löv av järn till trädet med start på invigningen, säger Annika Edetun Lahtinen.
I Krusgårdsparken kommer det att vara en jubileumsfestival mellan 27-29 juni med upp till 30 artister och det är, precis som på invigningen, fri entré. I programsättningen fokuseras det på hela familjen.
Kalasveckan kommer att vara på en ny festplats, närmare hamnen.
– Det går att ta båten och komma in direkt vid festplatsen, säger Annika Edetun Lahtinen.
Jubileumsfonden finansieras av Rekarnestiftelsen och Eskilstuna supporters med 700 000 kronor. Till detta kommer 7 miljoner kronor från kommunen. För den summan ska de ta nästa kliv in i framtiden – en småstadsevolution, som de kallar den.
– Vi vill lyfta 700-åringen, vi vill lyfta fram vad den borde kunna vara när vi får alla dessa besökare, säger Annika Edetun Lahtinen.