– Nu ska vi förvalta, förädla och ta hand om det vi har.
Det säger Hans Styrlander över en kopp kaffe på Amarant i Torshälla. Konditoriet är inhyst i en gamma industrilokal intill Ebelingmuseet. På gatuplanet finns den karaktäristiska kondisdisken med färggranna, bakverk, mackor och sallader. I sortimentet ingår storsäljare tårtan Amarant special, Knäckbakelse och Kronwienerbröd - alla tre framtagna av Hans pappa Arne som var den som startade verksamheten 1957. Förövrigt samma år som Hans kom till världen.
Sedan dess har verksamheten vuxit betydligt och är inte längre än bara en angelägenhet för Torshällaborna. Nu finns fyra fik i Eskilstuna, i Cityhuset, på Tuna Park, på Väster och så nytillskottet på Nybrogatan.
– Det har gått fort de senaste åren, medger Styrlander.
Ovanför fiket i Torshälla finns företagets hjärta. Här bakas allt det som säljs i caféerna. Lokalerna har planerats av Styrlander och är anpassade för att göra produktionen så optimal det bara går.
– God hygien och ett bra flöde ger en god ekonomi, förklarar han.
Styrlander gillar rollen som företagare även om han gärna överlåter den rutinmässiga faktureringen och pappershanteringen åt andra. Själv vill han för kunna koncentrera sig på de mer övergripande strategierna.
– Att ha visioner och hitta lösningar på olika problem är väldigt roligt. Det brinner jag för nästan lika mycket som själva hantverket, säger han.
Han betecknar sig som lite av en nörd, i positiv bemärkelse när det kommer till bakkonsten. Han är engagerad i ett par branschorganisationer och har täta kontakter med kollegorna i branschen. Han har sett hur fikakulturen förändrats genom åren och hur trender har kommit och gått. Just nu är det mycket kallskuret som gäller.
– Kunderna vill ha mackor, sallader och sånt. Sen har vi också fått alkoholtillstånd och börjat servera öl och vin. Vi får se vart det tar vägen, säger han.
Samtidigt vill Amarant fortsätta att vara det lite traditionella kondiset som ett alternativ till flera av de stora kedjor som börjat dyka upp i Eskilstuna.
Som väl insatt i branschen kan han konstatera att det är tufft. Det är många som vill ha sin del av kakan och marginalerna är små. Vinstmarginalen har i Amarants fall hamnat runt ett par procent de senaste åren.
– Det har kostat en del att öppna nya ställen, men det hoppas vi att det har varit värt. Det visar sig på längre sikt, säger han.