I visionerna för Holmberget finns bland annat byggnationen av en ny scen, ett soldäck, ett trädgårdscafé med aktivitetsytor och ytterligare satsningar på parkens grönområden. Något som också presenterades på en pressträff i parken i slutet av juni.
Inriktningsbeslutet innefattar även förslag på byggnationen av tre eller fyra bostadshus i utkanterna av parken, längs med Eskilstunavägen och Brogatan. Förslaget fick kritik i nämnden, där Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna reserverades sig emot det.
Solveig Pohjola (V) skrev i Facebookgruppen "Du vet att du är ifrån Torshälla om ...". Där kritiserar hon beslutet för att inte gå i linje med hur parkens grundare, Georg Nyström, hade tänkt sig att parken skulle se ut och fungera.
"Enligt mig ska Holmberget få fortsätta vara så som Georg Nyström har det. Och att bygga en massa höga hus runt Holmberget är ingen bra idé."
När Eskilstuna-Kuriren ringer upp utvecklar hon resonemanget.
– Jag reserverade mig därför att jag tycker inte att det här stämmer överens med det som vi som bor här i Torshälla vill. Holmberget är ju en central plats för oss här i Torshälla, det är ju vår stadspark kan man säga.
Hon uttrycker en rädsla för att parken kommer bli mer till för de som flyttar in i husen, snarare än för allmänheten i Torshälla. Något liknande, menar hon, skulle man inte få för sig att göra i Eskilstunas stadsnära grönområden.
– Jag kan inte tänka mig att man i Eskilstuna skulle tänka sig att bygga flera stora flervåningshus i stadsparken. Den vill man ha för annat, och det vill vi också här.
Även Peter Laufer (SD) reserverade sig mot förslaget.
– Vi tycker inte alls att det är ett lämpligt beslut att förtäta Holmberget på det sättet. Det måste ju finnas andra ytor att förtäta om man nu är inne på den linjen. Vad är vitsen med att förstöra den miljön? Jag tycker att beslutet är ogenomtänkt och dåligt.
Han tror inte att byggnationen av bostadshus skulle bidra till mer folkliv i parken.
– Jag vet inte om en förtätning och att ställa in Holmberget med de byggnaderna skulle väcka liv i det. Bara för att du bor på Holmberget blir det väl inte så mycket liv.
Lars-Göran Karlsson (S) är ordförande i nämnden, och han stod bakom inriktningsbeslutet.
– Vi vill se om vi ska gå vidare med något sådant här. För att få ökad trygghet, för att få aktiviteter på berget. Det är en fin kulturmöjlighet för scenkonst och skulpturer. Det är tio procent av parken totalt som skulle gå åt till bostäder om man använder hela utrymmet som är föreslaget.
Ser du någon risk att bostäder kan bli exkluderande för andra som vill besöka parken?
– Tvärt om. Om det hade handlat om ett villaområde hade det kunnat vara det men det här är ju lägenhetshus, och då är det ju inte tomtmark. Det är ju fortfarande en allmän park, scenen ska ju finnas kvar och kanske eventuellt utöka med ytterligare en lite scen.
Vad säger du om invändningarna att ett liknande bygge inte skulle göras i Stadsparken?
– Att göra en sådan jämförelse är ju bara fånigt för alla parker är olika och har olika förutsättningar. Holmbergsparken skulle må bra av att ha mer verksamhet och rörelse. Och då kan det här vara ett sätt. Den där ”vulgärdebatten” som både Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna håller på med den är ju enbart fånig tycker jag.