Redan 2019, innan någon ens flyttat in i den första etappen av om- och tillbyggnationen av äldreboendet Spångagården i Torshälla, kallades Arbetsmiljöverket dit för att inspektera de trånga badrummen. Enligt bekymrad personal och skyddsombud var detta en allt annat än bra arbetsmiljö. Arbetsmiljöverket höll med och kommunen la till 18 miljoner till ursprungsbudgeten på närmare 190 miljoner kronor för justeringar i återstående byggetapper.
Nu har Arbetsmiljöverket besökt Spångagården på nytt, bara för att konstatera att etapp två på äldreboendet byggts efter i det närmaste samma ritningar. Med lika trånga utrymmen mellan toalettstolar, handfat, duschar och tvättmaskiner. Arbetsmiljöinspektören och ergonomen Jan Henriksson är förvånad.
– Vid inflyttning i den andra etappen uppmärksammade personalen och skyddombuden i princip samma brister i badrum och hygienutrymme som vi påtalade inför inflyttning av etapp ett. Varför, kan man undra.
Badrum är generellt trånga arbetsutrymmen, konstaterar Jan Henriksson, men enligt Boverkets praxis ska det finnas minst 0,8 meter för fritt arbetsutrymme, och på några ställen i badrummen finns betydligt mindre plats att röra sig på. Vissa av de boende på Spångagården har rullstol och andra hjälpmedel. Behöver då personal hjälpas åt med ett arbetsmoment blir det för trångt.
Kommunhälsan och personalen med enhetschefer och skyddsombud har genomfört riskbedömningar som visar på belastningsergonomiska risker.
– Ändå har Eskilstuna kommun uppenbarligen valt att inte lyssna på dem utan fortsatt bygga för litet. Det är rätt obegripligt. Folk ska ju bo i de här lägenheterna, men hänsyn tas inte till den personal som kan tänkas behöva hjälpa till med vissa moment, där stora och breda hjälpmedel är inblandade. De ska inte behöva kliva över toalettstolen för att komma runt och bistå de boende. Här finns stora knäcka-ryggen-risker.
Myndigheten överväger att förbjuda vissa arbetsmoment i badrummen från den 30 april i år. Om inte ett antal villkor uppfylls. I ett första moment har kommunen till den 28 januari på sig att komma med synpunkter på Arbetsmiljöverkets kritik.
Fridha Söderqvist är kommunens äldreomsorgschef. Hon konstaterar att nu krävs viss ombyggnad och modifiering av främst badrummen i etapp 2. En tidsplan och förslag på åtgärder kommer att ligga på Kommunfastigheter.
– Under tiden behöver vi titta på någon form av anpassade arbetssätt i vissa moment i badrummen. En klart olycklig situation, självklart vill vi också ha god boendestandard och arbetsmiljö på våra äldreboenden.
Men Arbetsmiljöverket har varit där två gånger och kritiserat badrummen, varför har ni inte lyssnat på skyddsombuden och personalen?
– Skyddsombudens roll är jätteviktig, det behöver vi tydliggöra. Och de har varit delaktiga här, men sen har vi kanske brustit i att ta tillvara deras synpunkter. Vi lägger nu mycket fokus på att säkra arbetsmiljön i befintliga och planerade badrum så vi inte hamnar i den här situationen fler gånger.
Cathrine Thorn är ett av de två skyddsombud som slog larm om den dåliga arbetsmiljön på Spångagården.
– Hade man lyssnat på oss och verksamheten hade badrummen sett annorlunda ut i dag. Det känns som att kommunen glömde bort att personal måste kunna arbeta där.