I Eskilstuna finns räddningstjänstens huvudstation på Sundbyvägen 2 men runtom i kommunen finns ytterstationer som bemannas av deltidsanställda brandmän. I Torshälla, Västermo, Näshulta och Ärla är brandmännen i beredskap en vecka var i månaden. När personsökaren piper lämnar de allt de har för händerna och sticker till den lokala brandstationen så fort de kan. Helst ska det bara ta några minuter. Att snabbt kunna finnas på plats, om en olycka eller brand inträffar, är en av anledningarna till att dessa ytterstationer finns.
Eskilstunas räddningschef Lars Lagebo menar att deltidsarbetande brandmän har en mycket viktig funktion.
– De är ryggraden i svensk räddningstjänst. Det finns kommuner som endast har deltidsbrandmän, det är bara de större kommunerna som har både och. Ytterstationerna är betydelsefulla för sin bygd och till stor hjälp för oss på huvudstationen.
Många arbetsgivare tycker också att det är bra att ha en anställd som är deltidsbrandman, menar Lars Lagebo.
– De är ju även en resurs på arbetsplatsen eftersom de är medvetna om risker som finns och kan göra en första insats om det skulle hända något.
31-årige Joel Arringer jobbar på Carpenter powder products i Torshälla och är inne på sitt fjärde år som deltidsbrandman.
– Det är bland det roligaste jag har gjort. Det är riktigt kul, jag får göra samhället en tjänst och kan hjälpa folk som verkligen behöver det, vilket känns bra, säger Joel Arringer.
Var fjärde vecka är han tillsammans med fyra andra deltidare i beredskap med personsökaren ständigt i fickan.
– Sökaren är med mig, dag som natt och på mitt ordinarie jobb. Piper den måste jag ta mig till brandstationen direkt, inom fem minuter ska vi vara på plats, ombytta och klara.
För att kunna arbeta som deltidsbrandman måste det finnas förståelse från familjen och ett godkännande från arbetsgivaren att man kan lämna arbetsplatsen och åka på larm. I Joel Arringers fall fungerar det bra både hemma och på jobbet.
– Den veckan jag har jour får min sambo ta mer ansvar, till exempel hämta och lämna på dagis eller storhandla. Jag får inte befinna mig för långt ifrån stationen. På Carpenter är de mycket förstående och kollegorna täcker upp för mig tills jag är tillbaka. Men det är inte jätteofta jag behöver lämna arbetet och larmen kommer ju inte alltid på arbetstid.
Anders Palm, Joel Arringers chef på Carpenter, är mycket positivt inställd till att ha anställda deltidsbrandmän.
– Jag tycker det är jättebra – de är en tillgång för samhället, de har bra säkerhetstänk, är i fysisk form och skulle det börja brinna på företaget vet de vad som måste göras. Jag ser inga nackdelar alls med att de ibland måste rycka ut på larm.
För tillfället fattas personal på brandstationerna både i Torshälla och Västermo.
– På Torshällas station jobbar just nu 20 deltidsbrandmän, fem i varje grupp och en grupp var fjärde vecka. Vi skulle dessutom behöva två till som är sjuk- och semestervikarier. Fast egentligen fattas fyra eftersom några av brandmännen gick i pension för fler år sedan men har valt att stanna kvar på grund av lojalitetskäl, säger Lars Lagebo.
Och Joel Arringer gör gärna reklam för sitt yrke:
– Har man någon gång haft funderingar på att bli deltidsbrandman tycker jag absolut att man ska prova på. Det är jättekul och man får 20 nya kompisar som man lär känna riktigt bra.