Signe Tillisch, Åkerö och Ribston – äppelfest på Selaön

Under lördagen presenterades äpplen i olika former, på Stora Lundby gård i Stallarholmen. För andra året i rad hölls en fest till äpplets ära men ägaren av Stora Lundby gård, Maria Printz, ville även passa på att lyfta klimatet. Äppelfesten anordnades av Klimatverket, föreningen Sörmlandsäpplen och Stora Lundby gård.

Amatörpomologerna Henrik Elmberg och Agnetha Andersson sortbestämde äpplen, som besökarna tagit med sig.

Amatörpomologerna Henrik Elmberg och Agnetha Andersson sortbestämde äpplen, som besökarna tagit med sig.

Foto: Sofia Lindgren Nolan

Trädgård2021-10-02 21:17
undefined
Äppelfesten hade ett gediget program, bland annat med sortbestämning, äppelutställning, mustning, äppelkryss och röstning/provsmakning i pajtävling.

Besökarna kunde bland annat få sina äpplen sortbestämda av amatörpomologer, köpa äppelmust och höstkransar, lära sig mer om olika äppelsorter och vara med och rösta i en äppelpajstävling.

Anita Lindkvist och Britt-Marie Edlund är systrar och uppvuxna på en fruktodling på Selaön, de gladde sig åt årets äppelfest.

– Jag känner igen många sorter i äppelutställningen, mina favoritäpplen är Åkerö och gul Richard, säger Britt-Marie Edlund. 

– Det är kul att se! Åkerö är min äppelfavorit, säger Anita Lindqvist. 

undefined
Systrarna Anita Lindkvist och Britt-Marie Edlund gladde sig åt årets äppelfest.

Henrik Elmberg och Agnetha Andersson är amatörpomologer och hjälpte besökare att sortbestämma äpplen de tagit med sig. Pomologi är vetenskapen om odlade trädfrukter.

– Det är många yngre personer som vill veta vad de har för äppelträd, efter att de köpt hus med trädgård, säger Henrik Elmberg.

Han tipsar om att inte såga ner sina träd utan att istället beskära dem. Agnetha Andersson märker en ökning av intresset för must och cider. 

undefined
Amatörpomologerna Henrik Elmberg och Agnetha Andersson sortbestämde äpplen, som besökarna tagit med sig.

Mats Brokvist, pomolog och trädgårdsmästare, höll i äppelutställningen med ett sextiotal sorter plockade i Mälardalen. Ribston är hans egen favorit – en senare äppelsort med fast kött och mycket arom.

undefined
Uppemot ett sextiotal äppelsorter hade pomologen och trädgårdsmästaren Mats Brokvist i sin utställning.

– Äppelkulturen är grejen men det är inte så mycket äpplen denna säsong. Det beror på att det var kallt när det blommade och pollineringen uteblev, säger han.

Maria Printz äger och driver Stora Lundby gård, som vill satsa på en egen äppelodling 2023. Genom äppelfesten vill hon passa på att lyfta klimatet:

– Vi importerar mycket mat i Sverige men jag vill se mer lokalproducerad mat här på Selaön. Jag är inte äppelkunnig men jag lär mig, vi har goda förutsättningar på Selaön, säger hon.

Skåne har varit i centrum när det gäller äpplen men Maria Printz berättar att Mälardalen har jättefina förutsättningar för fruktodlingar. 

undefined
Mats Brokvist, pomolog och trädgårdsmästare, visade upp sin äppelutställning under lördagen.

– Jag vill prata om klimatet som blir varmare och Klimatverket håller i klimatsmarta projekt. 2023 kommer vi att plantera tusen äppelträd på Stora Lundby gård, varav 500 av äppelsorten Åkerö, som passar bra till matlagning. Jag saknar lokalproducerade äppelsorter med syra, säger hon.

undefined
Marian Voigt och Maria Printz hälsade välkomna till äppelfesten på Stora Lundby gård.

Sörmlands musteri var också på plats under dagen och jobbade för fullt så att besökarna skulle kunna köpa äpplen i flytande form.

undefined
Sörmlands musteri jobbade för fullt under dagen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!