Telefonsamtalet om Margits fantastiska blommor kom redan för ett år sedan. Ett skyfall dagen före vårt planerade besök förstörde så pass mycket att vi bestämde oss för att vänta ett år. Och det var inte till någon nackdel. Margits gröna fingrar har lyckats minst lika bra den här sommaren, trots att solen inte varit framme så mycket.
På slingrande småvägar hittar vi äntligen fram till Margits och Lennarts paradis som ligger en dryg kilometer från Mälaren. Huset var från början en sommarstuga men blev snart ett permanent boende och nu är det 42 år sedan de flyttade in för gott.
Ett hav av små rosaröda blommor kantar ingången mot huset. Fuchsiorna, som är planterade i ett tiotal krukor, är visserligen inte riktigt så stora som träd, men helt klart som täta, omfångsrika, buskar.
– Min första fick jag för 20 år sedan. Sen har jag tagit skott och förökat till flera och några har jag köpt, säger Margit.
Nu är det inte bara fuchsiorna som är stora i Margits trädgård – den två meter höga änglatrumpeten är sex år och har mer än 60 gigantiska vita blommor, strax intill står en vidjehortensia översållad med vita blombollar och framför lyser ståtliga dalior i rött.
– Varma dagar måste änglatrumpeten vattnas två, tre gånger om dagen och de övriga blommorna som står i krukor får vatten varje morgon. Cirka 40 liter brukar det gå åt.
Men vad är hemligheten för att kunna få denna blomsterprakt?
– Vatten varje dag och en gång i veckan med vanlig blomgödning. Blommor som är inte står i kruka får urin utblandat med vatten. Sen betyder värmen här mot södersidan mycket, vi har sol från tidig morgon till sen kväll. Skogen som ligger nära gör att det blir som en gryta mot huset. Dessutom trivs blommorna bättre om de får växa i en stor kruka i stället för en liten.
Även persiko- och jakarandaträd samt vindruvor trivs bra mot husväggen. Och förstås finns också doftande rosor och stora pelargoner i den gröna oasen.
Varje höst klipper Margit ned fuchsiorna så det bara blir 15–20 centimeter kvar av stammen och ställer sedan in dem i sin målarateljé som håller låg temperatur under vintern.
– Det är lika sorgligt varje gång som vi ska klippa ned växterna. Tårarna rinner när vi fyller skottkärran med grenar, det ena lasset efter det andra. Jag klipper alla fuchsior utom dem som jag har stammat upp. De får flytta in i huset när det blir kallt ute.
I mars börjar odlingssäsongen på nytt. Då planteras alla blommor om – Margit gör en egen specialblandning som består av kompost, egen jord, grus, lite aska och jord från köpepåsar.
– I april får krukorna komma ut och stå mot husväggen. Blir det kallt skyddar vi dem med fiberduk och ibland kan det bli tre lager för att de ska klara sig.