– Vi är alla en del av naturen, den insikten har jag haft sedan barnsben. Det är tack vare mina finska rötter och morfar som var noga med att vi skulle värna naturen och inte konsumera så att den förstörs. Men vi kan vara en del av den på olika sätt; vissa fiskar och andra mediterar i skogen. Jag pratar med fåglarna, växterna och stenarna i min trädgård, berättar Monika och beskriver den som en lekplats där hon får experimentera och prova sig fram.
– Jag planterar ständigt om, låter trädgården växa fram. Den ska vara en dynamisk plats. Här måste jag inte vara så strikt som när jag arbetar med andras trädgårdar.
Intresset för växter, trädgård och naturen har följt Monika genom livet. Inom trädgårdsbranschen har hon jobbat i femton år, för nio år sedan utbildade hon sig till trädgårdsmästare och det egna företaget Mums Gröna har funnits i tre år.
När vi gör reportaget är det högtryck både vädermässigt och för Monika som nästan jobbar dygnet runt. Den egna trädgården måste därför vara så lättskött som möjligt och det enda som vattnas är nyplanteringar, säger hon.
I våras åkte hon och dottern Majja på en specialarrangerad resa till Japan för att titta på landets trädgårdskultur. Att fascineras och inspireras av japanska trädgårdar är dock inget ovanligt för trädgårdsintresserade, tvärtom nästan en regel, hävdar Monika.
– Många hämtar inspiration från Japan, men vi kan aldrig få såna trädgårdar som de har. Vi har ju inte samma förutsättningar och trädgårdarna är dessutom extremt arbetskrävande. De är en konstform och nästan lika designade som en teaterscen. Men man kan försvenska idéerna och plocka vissa element som japanerna har – typiska saker som att det alltid finns stenar, någon form av vatteninslag och förstås de formklippta växterna.
När Monika flyttade in i huset för tio år sedan var bakgården en enda stor gräsmatta. Egentligen ville hon göra olika rum med planteringar över hela ytan men det satte sonen Anton stopp för. Mitt i trädgården finns en gräsplätt kvar och där står fotbollsmålet som Anton bara måste ha. Monika har i stället koncentrerat sina odlingar längs med tomtgränserna och i trädgårdens hörn mot skogen. Ut med ena långsidan växer surjordsväxter som azaleor, rhodondendron, hortensior, amerikanska blåbär, ljung, vivor och hostor.
– Vi har nyligen dränerat tomten och då kom en massa stenar fram som passade bra till en ny rabatt. Sen var det bara att beställa fyra ton jord och plantera.
I trädgårdens högra del har Monika anlagt en slingrande stig som bjuder på överraskningar och olika "rum" – i "Naturrummet" finns en lägereld att ha picknick runt, i "Badrummet" trivs grönbladiga växer i ett badkar med guldfärgade ben och det gröna handfatet växer solhatt, hosta, tellima och pärlbräken. Tittar man mycket noga kan man också upptäcka små troll som gömmer sig bland bladen eller vilar på en bädd av mossa.
– Jag älskar troll och brukar köpa såna som är trasiga på något sätt. Jag tycker det är kul om det finns saker som överraskar när man går runt bland växterna. Man ska bli glad av att vara här.
Rostiga spaljéportaler omgärdar ett hjärtformat rum och fungerar som ingången till "Hjärterummet". I spaljén är det meningen att schersmin- och syrenbuskar ska slingra. Rosor är annars den växt som är Monikas favorit, men inga snittblommar utan härdiga buskar är det som finns i "Rosenrummet". Sista rummet mot gatan kallar Monika för "Medelhavshörnan". Här växer ett citronträd, agave, kaktusar och ett tulpanträd.
En av formklippningarna som Monika gett sig på är en alm som växer vid ingången. Den är cirka två och en halv meter hög.
– Den ska inte bli högre än så här. Det är framför allt kul att ha en alm när så många har drabbats av almsjukan och nu är det tyvärr askarna som är illa ute. Många har drabbats av askskottsjuka.