I Sörmland öppnar varje år ett antal entusiastiska trädgårdsägare sina privata trädgårdar för allmänheten. Trädgårdarna varierar stort, från en stor naturträdgård till en liten oas i stadsmiljö. Flera har prisats för bland annat Sveriges vackraste trädgård. Coronan har tyvärr gjort att årets öppning begränsas något. Mer information om vilka som är öppna i sommar finns på www.besokstradgardar.se.
En av de familjer som välkomnar besök 28 juni är Håkan och Birgitta Stenström i Lindbro, Sköldinge. De har en stor samlarträdgård på drygt 6 000 kvadratmeter som de utvecklat under 35 år. Här finns bland annat över 300 rhododendronbuskar! Håkan har jobbat i över 30 år som trädgårdsarkitekt och åtskilliga är de trädgårdsresor som paret gjort med andra trädgårdsentusiaster. Resorna har bland annat gett växtfynd från Japan och Kina, men även från Tjeckien, Polen och Skottland.
– Vår kompost är väldigt dyr, det är mycket växter som ligger där som inte ville vara med i trädgården, säger Håkan.
– Vi har gjort trädgården så att vi trivs i den, och den förändras hela tiden. Sedan är det trevligt om andra gillar den och blir lockad att utveckla sin egen trädgård. Vad som är vackert för var och en sitter alltid i betraktarens ögon.
Besöksträdgårdarnas öppenhet omhuldas av paret.
– Dels är det trevligt att folk kommer på besök och sedan delar vi också med oss av erfarenheter till besökarna. Vår trädgård är stor och den sväljer folk så man behöver inte gå nära andra personer.
En "normal" besöksdag kan det röra sig om mellan 50 och 100 personer från hela landet som gör stopp i Lindbro trädgård.
De öppna trädgårdarna i Sörmland har väldigt olika stilar.
– Tillfälligheter styr ofta hur de utvecklas. Vi gillar att prova växter som är ovanliga för det är en utmaning att klara av svårare sorter som är mer krävande.
Några nya för i år?
– Nya magnolior blir det och en Meconopsis punicea, det är en röd vallmoart som är perenn, den brukar alltid vara ettårig. Några små Daphne (tibast) som är låga växter med ljuvlig doft. Alla sinnen bör få sitt och dofter uppskattar jag väldigt.
Just nu håller paret på att bygga om en av trädgårdens dammar.
– Det tar ett tag för saker måste mogna fram. Men man ska inte ha för bråttom.
Men ogräsrensning då?
– Det folk ofta gör fel är att de planerar in sina trädgårdsdagar på lediga dagar. Typ "på tisdag ska jag hålla på i trädgården." Men den dagen kanske det spöregnar. Istället ska du gå ut oftare och kortare stunder. När du går runt i trädgården och njuter av blommorna, så tar du samtidigt och rycker ogräset.
– Jag ser rensningen som avkoppling, att var dag ta rundan i trädgården och se vad som blommar. Under sommarhalvåret undviker jag att titta på TV, det är oftast bara elände ändå. Jag får så mycket positivt tillbaka från trädgården.
Trädgårdens värstingar?
– Ogräs, skadedjur och växter som är invasiva och trycker undan allt annat. Skunkkalla är en sådan växt liksom kanadensiskt gullris, parkslide och lupiner. Jättebalsaminen är också en värsting och bör tas bort och absolut inte ges bort till andra. Bland de som räknas till skadedjur bland insekter finns till exempel liljebaggar och spanska sniglar.
– Det gäller att gå ut ofta och korta stunder, då ser du om det är insekter på gång. Ibland räcker det med att spruta med kallvatten eller ta bort dem för hand.