Petra flirtar med olika stilar

Stadsträdgårdsmästare Petra Lindvall i Tungelsta tycker att det är spännande att blanda olika stilar när hon skapar trädgård.

5 mars 2015 20:00

Petra Lindvall och hennes make Sven följde den smala uppfartsvägen med gräs i mitten. Den ledde fram till ett gammalt torp, med fjällpanel, i en skogsbacke. Här fanns inte en granne så långt ögat kunde nå.

– Det var ett sådant ställe som man faller pladask för, berättar Petra Lindvall.

– Tidigare bodde vi i en flygel på en herrgård. Och höll på med hästar. Men så kände jag att jag ville ha ett eget hus, en egen trädgård. Och göra någonting till mig själv.

Att det skulle bli en trädgård här var självklart.

– Jag har utgått från det som finns. Och vidareutvecklat det som finns. Det är moränmark här. Ganska magert. Så då gäller det att hitta växter som trivs så.

– Det får gärna vara enkla växter som förökar sig och trivs. Jag är ingen växtsamlare som har en av varje. Utan det är mycket marktäckare, rosor och pioner. Och är det någonting som börjar fröså sig och trivs så låter jag det vara kvar och sprida sig vidare.

I trädgården finns också en äng.

– Jag tycker att det är härligt med mångfalden, olika växter. När vi byggde till försvann en hel del av marken runt omkring så vi flyttade grästorvor från andra delar av trädgården. Och så har jag flyttat gullvivor från landet och planterat in olika växter och vårlökar. Här är det någonting som förändras under hela säsongen.

Vill man ha en äng gäller det ju att man har mager jord redan från början.

– Det går ju inte att anlägga en äng på en helt vanlig gräsmatta.

Petra Lindvall tycker också att man ska tänka på husets karaktär när man anlägger sin trädgård.

– Vi hade ju ett torp och då passar det bra med en cottage garden, lite mer torpträdgård. Men eftersom jag är landskapsarkitekt så tycker jag att det är roligt att flirta med olika ideal. Därför gjorde vi en buxbomsparterr som en förlängning av glasverandan. Sedan har jag gjort en damm och en pergola.

För Petra Lindvall har inga problem med att blanda olika stilar när hon skapar trädgård. Hon tycker snarare att det blir mer intressant så.

Däremot tycker hon att det finns flera tillfällen då huset och trädgården inte kan gå helt olika vägar.

– Om man har ett funkishus till exempel, då är det ganska givet att det ska vara en ganska diskret trädgård och inte vita staket och rödmålade saker utan att det ligger mer i naturen. Och gärna med växter från 40-talet som bergenia och rosor.

Trädgårdsmöblerna är ett annat kapitel.

– Det tycker jag är jätteviktigt. Att det är sådant som stämmer in med tomten och huset.

I hennes egen trädgård göre sig vita platsmöbler icke besvär.

– Nej, det skulle inte passa, Så hellre lite underhåll eller att det är avskavt. Till ett sådant här hus tycker jag att det är trämöbler som gäller. Linoljefärg flagar inte utan den åldras jättefint.

– Det gäller ju att tänka till. Jag skulle inte kunna ha en loungesoffa här, även om det vore väldigt bekvämt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa