Ny dom: Inte olagligt att smita från en olycka

Enligt Europakonventionen är man inte skyldig att anmäla sig själv till polisen om man riskerar att straffas. Det kan betyda att det inte är olagligt att smita från en trafikolycka, även om man själv vållat den.

Trafik/Brott2016-11-12 08:55

"Obehörigt avvikande från trafikolycksplats" – som i dagligt tal kallas smitning – kan vara lagligt. I Sverige har smitning varit ett brott länge och innebär att den som varit inblandad i en olycka ska kalla på hjälp om det finns skadade. Man ska stanna kvar på olycksplatsen tills alla uppgifter om olyckan har samlats in, oavsett om man anser sig ha vållat olyckan eller inte.

2014 anmäldes 302 fall av smitning i Sörmland, varav 125 i Eskilstuna, 21 i Flen, 39 i Katrineholm, 25 i Nyköping, 41 i Strängnäs och sex fall i Vingåkers kommun. Men antalet som fälls är lågt.

– Det är svårt att bevisa brott i efterhand. Ofta ser vittnen en bil som lämnar olycksplatsen och tar registreringsnummer. Sedan är det upp till oss att försöka hitta föraren. Ofta säger de som kört att de inte upplevt att de kört på någon. Vi måste bevisa att det fanns uppsåt, säger Carl-Jan Ekberg, som arbetar inom trafikpolisen i Sörmland.

Men enligt en ny dom i Södertörns tingsrätt är smitning inte straffbart. Den svenska lagen strider, enligt domen, mot Europakonventionen.

I fjol var två bilister inblandade i en olycka i södra Stockholm. Den ene bilföraren, en 55-årig man, lämnade olycksplatsen utan att identifiera sig. Den andre har sagt att han anser att 55-åringen orsakade sammanstötningen. 55-åringen kontaktade senare polisen och åtalades för obehörigt avvikande från trafikolycksplats. Eftersom den andre föraren uppgav att 55-åringen var ansvarig för olyckan hade mannen anledning att anta att han kunde bli misstänkt för andra brott om han identifierade sig själv, står det i domen. Och därmed har Europakonventionens skydd mot självinkriminering trätt i kraft, skriver nyhetsbyrån TT.

– Jag hoppas innerligt att åklagaren kommer att överklaga det här till hovrätten. Skulle det inte vara olagligt att avvika från brott? Vi får förstås finna oss i vad rätten beslutar, men det är jätteskumt i min värld, säger Carl-Jan Ekberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om