Hans senaste roman skildrar svenska utvandrares fattigliv i Nordamerika, kring förra sekelskiftet. Huvudpersonerna hamnar i Minnesota och i svenskgropen Swede Hollow, där boken utspelar sig. En plats som också gett namn åt romanen.
– Det som fascinerar mig är berättelser som man inte ska prata om, sånt där som man har städat undan lite grann.
– Får man tag på den där nedtystade berättelsen så vet man att det kommer att bli spännande att lyfta fram den.
Genom åren har han tagit sig an tunga ämnen, som det antisemitiska studentmötet i Uppsala vid andra världskrigets början.
– Det blev en väldigt spännande och otäck berättelse om makt och människor som manipulerar varandra, om rasism då och rasism nu. Hittar man en sån story, då vet man att den är spännande.
Trosa med omnejd är än så länge outforskad mark för Ola Larsmo, men genom litteraturen har han ändå en relation till de sörmländska platserna och landskapen.
– Just den delen av Sörmland skildras ju intensivt av Sven Delblanc och också av andra författare som Ivar Lo-Johansson och Moa Martinsson, även om det är andra delar av Sörmland.
– Sven Delblanc var en författare som jag läste väldigt mycket och som jag också träffade och pratade med ibland. Man kan ju påminna sig om att han också själv var emigrant, till Kanada, som han har skildrat i några av sina senare böcker. Han lyfter fram en annan sida av emigrationen än den som Vilhelm Moberg gjorde och det har väl jag också gjort.
Gemensamt i deras historier är vedermödorna som mötte många av de hundratusentals svenskar som korsade Atlanten vid förra sekelskiftet.
– Det satte sin prägel på hela Sverige och Sveriges moderna historia, och nu ser vi att världen förändras igen av emigration, att folkvandringar bestämmer världspolitiken.
– Jag tror man måste vara ganska fantasilös om man inte börjar fundera över likheter och skillnader mellan den emigrationsvågen och den nuvarande.
I veckan åker Ola Larsmo till Saint Paul i Minneapolis och till det Amerikansk-svenska institutet där fröet till den senaste boken började gro. På denna samlingsplats för svenskättlingar visas en utställning om hans bok och om platsen där den utspelar sig. Här ser han ett nyväckt intresse av sin historia bland svenskättlingarna.
– Det har börjat hända saker kring den här platsen, som länge varit en bortglömd söndervuxen park. I dag kan man inte se att det bodde folk där för hundra år sen.
– De allra fattigaste svenska migranterna har man inte pratat så mycket om och nu har intresset vaknat där borta.
Under våren kommer Ola Larsmo att kuska land och rike runt för att tala om sin bok, som är den av hans böcker som sålt bäst.
– Det är ett väldigt sug efter den. Jag tror att folk är fascinerade av ämnet emigration och kanske särskilt då den svenska emigrationen. Man känner igen något i samtiden och vill se vad det är.
I samband med utdelningen av Delblancpriset den 26 maj ges tillfälle att träffa författaren i Trosa.