Trosas kommunjägare upprörd efter svandöden

Trosas kommunjägare har länge behövt åta sig jobb som ligger bortom deras ansvar. Senast gällde det döda, smittsamma svanar: "Hade det varit varg hade de agerat direkt", säger Anders Boije.

"Det är rent ut sagt skandal, när jag kom till platsen satt det sex örnar och åt på kadavren", säger Anders Boije, kommunjägare angående de döda svanarna som hittats i Trosa kommun.

"Det är rent ut sagt skandal, när jag kom till platsen satt det sex örnar och åt på kadavren", säger Anders Boije, kommunjägare angående de döda svanarna som hittats i Trosa kommun.

Foto: Matthias Larsson

Trosa2021-03-18 19:55

– I tre timmar försökte jag få tag på Länsstyrelsen för att de skulle komma och ta hand om svanarna, men ingen ville ta i det. När jag pratade med deras egna naturbevakare fick jag som svar att han bara tjänstgör under sommaren. Det var först med hjälp av Trosas kommunekolog jag kom i kontakt med länsveterinären som tog det hela på allvar, berättar han.

Tidningen har tidigare rapporterat om 30 döda svanar som hittats i Trosa kommun där fågelinfluensa sedermera konstaterades. Det var alltså Anders Boije som var först på en av platserna, trots att det var utanför hans område och därför ligger på Länsstyrelsens bord.

– Det var en privatperson som ringde mig direkt och i ren "good will" åkte jag dit. Väl där låg det flera döda svanar och med tanke på att fågelinfluensa gått nere i Skåne, Blekinge och Östergötland tog jag det på stort allvar. Därför försökte jag kontakta länsstyrelsen, men det var lättare sagt än gjort, säger han.

undefined
"Det är rent ut sagt skandal, när jag kom till platsen satt det sex örnar och åt på kadavren", säger Anders Boije, kommunjägare angående de döda svanarna som hittats i Trosa kommun.

Han berättar att han tillslut blev ombedd att ta vara på tre av svanarna som de ville ha till analys på SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt, men resten kunde ligga kvar.

– De frågade om jag inte kunde ta hem dem och stoppa i frysen, men där gick gränsen. Jag plastade in dem och fixade lådor till dem vilket var ett jäkla jobb, sen kom en transportbil och hämtade. Jag tycker gott att de kunde kommit ut själva. Det handlar ju ändå om massvis döda djur. Hade det varit varg som legat där då hade dem minsann kommit direkt, säger han.

Att kommunekologen och länsveterinären tog det seriöst är bra, men det ska inte behöva ligga på kommunjägarens ansvar att det händer något menar han. Och att ingen tog hand om resterande svanar som låg kvar på platsen blir han inte klok på.

– Det är rent ut sagt skandal, när jag kom till platsen satt det sex örnar och åt på kadavren. Det tycker jag är riktigt allvarligt alltså, säger han.

undefined
Som kommunjägare, eller viltvårdare som han hellre vill att det ska kallas, har man ett tilldelat stadsområde som man verkar i. Svanarna hittades utanför detta område.

Han menar att det borde ha varit av stor vikt att samla in svanarna direkt, särskilt när det gällde ett så stort antal döda på fler platser för att minimera risken att smittan förs vidare via rovfåglar.

– Det verkar inte finnas någon struktur på vem som ska göra vad där. Länsveterinären var väldigt bra men det var väldigt många som inte ville ha med det att göra när jag kontaktade dem, suckar han.

Henrietta Schönenstern är chef för landsbygdsavdelningen på Länsstyrelsen i Södermanland och hon menar att det inte ska vara svårt att nå fram till behörig personal:

– Vi har öppen telefonlinje, så jag vet inte vad som har gått snett i detta enskilda fall. Jag kan inte heller svara på vad någon annan har sagt. Min bild är att samarbetet mellan kommunen och oss är god, säger hon.

Hon kan bara beklaga att det dröjde så länge att komma i kontakt med rätt person, men är tacksam för att kommunjägaren i fråga gjorde en gedigen insats.

– Det var bra att han gjorde som han gjorde. I vanliga fall är det rätt tydligt vad som gäller. Är det inom stadsplanerat område är det kommunens ansvar, är det på privat mark är det fastighetsägarens ansvar. 

Men när det som i det här fallet fanns misstanke om att det rörde sig om fågelinfluensa, vems ansvar är det då?

– Vid misstänkta smittor är det SVA som ansvarar för analysarbete och Jordbruksverket som arbetsleder, men vi arbetar med att ta fram en tydligare handlingsplan gällande detta, säger hon.

Hantering av döda fåglar:

  Rapportera till SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt.

  Efter kontakt med SVA kan det bli aktuellt att skicka in fågeln för analys.

  Det är viktigt att du använder handskar om du hanterar döda vilda djur.

  Vräng en plastsäck/plastpåse om djuret för att undvika direktkontakt.

  Tänk också på god hygien och att hantera materialet i väl ventilerat utrymme, gärna utomhus.

(Information hämtat från Länsstyrelsen Södermanlands hemsida)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!