Jenni Steiner kandidat till prestigefylld gaygala

Inför den prestigefyllda QX gaygalan 2019 nämns Trosabon Jenni Steiner som en vinnare. Icahandlaren har chans att bli Årets vardagshjälte – efter att ha stått upp mot nazistiska hatattacker.

5 december 2018 20:11

QX Gaygala hålls på Cirkus i Stockholm måndag 4 februari nästa år. Då kommer utnämningar och diverse priser delas ut. "Detta är bara förslag, känn er fria att nominera vem, vad och vilka som helst!" skriver QX, Sveriges största gaysajt.

En av de personer som namnges och som allmänheten kan nominera genom att rösta är den öppet homosexuella Ica Trossenhandlaren Jenni Steiner.

– Jag fick veta det via sociala medier och sedan blev jag även uppringd av arrangören. Det känns otroligt hedersamt och coolt. Det måste jag säga, säger 47-åringen.

Icahandlaren är aktuell i kategorin Årets vardagshjälte. SN och andra medier har rapporterat om hur nazister från våra regnbågskassar som vi säljer. Allt handlar om att lyfta allas lika värde, säger Jenni Steiner som bokat 4 februari i almanackan.

– Jag kommer att vara på plats på galan. Det känns jätteroligt och kommer att bli en helt ny upplevelse.

I sammanhanget är även Ica försäkrings VD Caroline Farberger – som kommit ut som transexuell – aktuell i kategorin Årets HBTQ. Mia Skäringer, som för GX berättade att hon är klar med män om det tar slut med hennes nuvarande med tillägget "det får bli en kvinna nästa gång”, kan bli Årets HBTQ-vän. Komikern är en av flera förebilder för Jenni Steiner. För tillfället har hon fullt upp med den dagliga affärsverksamheten, medan "nya" Trossen växer fram.

– De har pålat klart nu och det ska börja förberedas för gjutning av grund. I dag har vi förresten även bestämt färg på kylarna inne i den nya butiken.

De blir förstås regnbågsfärgade?!

– Haha. Nja, jag tror nog inte att jag får med mig alla på det!

Årets Vardagshjälte – nominerade:

Lesbiska ICA-handlaren Jenni Steiner. "Står outtröttlig upp mot nazistattacker på sin butik (Trossen) i Trosa."

Cake Cowboy-Markus. "Som efter nazisthot till egna butiken fick 30 företagare i lilla Kivik att hissa regnbågsflaggan för att visa regnbågssolidaritet efter det som hänt."

Häcklöparen Hampus Widlund. "Sprang med regnbågsfärgade naglar under Finnkampen – och kom dessutom ut."

Marielle och Ellen: "Samtidigt som Nordiska motståndsrörelsen skrämde Stockholm under en demonstration, gifte sig Marielle och Ellen under regnbågsflagg mitt på Riddarfjärden framför nassarnas näsor."

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mikael Hellmyrs

Ämnen du kan följa