Tjuvskyttar fällde rådjur – jägarbasen uppgiven

Tjuvjägare har slagit till i Trosaområdet. Minst två djur sköts och fraktades bort från markerna i början av förra veckan. Jägare i Sörmland är arga och lite uppgivna. – Vi orkar inte vara ute på nätterna och vakta, säger Jimmy Pettersson, ordförande i Svenska Jägareförbundet i Sörmland.

4 februari 2019 06:00

Blod och släpspår i snön avslöjar att någon eller några har skjutit djur på de privata jaktmarkerna vid Berg och vid Tureholm.

– Det var en eftersöksjägare som hittade spåren, berättar jaktledaren i Tureholms jaktlag.

Det var på tisdagsmorgonen som eftersöksjägaren var ute och sökte efter ett rådjur som blivit påkört.

– Jag fick veta vad som hänt och åkte ut och tittade och ringde polisen, berättar jaktledaren i Tureholm.

Han har jämfört fotspåren och konstaterar att de ser likadana ut på båda brottsplatserna. Djuren har släpats ut till väg 219 respektive Västerljungsvägen och fraktats därifrån. Djuren fälldes någon gång mellan måndag och tisdag morgon.

Jimmy Pettersson i Svenska jägareförbundet säger att det är svårt att komma åt tjuvskyttarna.

– De ligger hela tiden steget före. Det är dessuom helt omöjligt att veta hur omfattande tjuvjakten är – oftast lämnar de ju inga spår.

Han antar att de flesta jagar direkt från bilar – då dår det också snabbt att komma undan med sitt byte. Tjuvskyttarna kan fylla egna frysar och tjäna en hacka på att sälja köttet. Men det finns exempel där de tagit trofeerna och lämnat resten av djuret – eller skurit bort de fina delarna.

Tidningen Vetlanda-Posten berättade nyligen om hur tjuvskyttar i Småland fällt en älg och skurit bort de bästa bitarna och tagit med.

– Men jag blir extra upprörd över att djuren kan bli lidande när det brister i kunskap och omdöme hos den som skjuter. Det vore bra om polisen kunde vara ute på vägarna och göra lite fler nykterhetskontroller – då kanske fler skulle kunna stoppas, säger Jimmy Pettersson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ann-Katrin Drevfjäll

Ämnen du kan följa