Aylan dog mitt i turistparadiset

Bilden på treårige Aylan Kurdis kropp som i onsdags spolades upp på en strand i Bodrum upprör en hel värld. Men enligt Eskilstunabor på plats i turistparadiset märks ingenting av flyktingkrisen. – Om vi inte hade kollat Facebook i morse så hade vi inte ens vetat om att det hänt, berättar de.

Foto:

Turkiet2015-09-03 20:00

Det är strålande sol i turistorten Bodrum i Turkiet. 31 grader varmt just nu och inget regn i sikte enligt väderrapporterna. På resebyråernas sajter går det att köpa en resa till den populära badorten för några tusenlappar.

– Vi bestämde oss i våras för att åka på semester tillsammans. Att det blev just Bodrum berodde på att vi hittade ett prisvärt hotell.

Det berättar Eskilstunaborna Annie Klingstam och Anna Wimark i ett mejl till Eskilstuna-Kuriren.

Anledningen till att de hör av sig är inte för att berätta om sin solsemester. Från Bodrum kommer nu nämligen helt andra rapporter. Bilder som står i skarp kontrast till de som Annie Klingstam och Anna Wimark såg på resesajterna när de bokade sin resa.

Pojken på bilden från stranden i Bodrum är död. Han blev tre år gammal. Han hette Aylan Kurdi. Tillsammans med sin mamma, sin pappa och sin femårige storebror var han på flykt från Kobane i Syrien.

Enligt Annie Klingstam och Anna Wimark hade de inte varit medvetna om vad som hänt om de inte loggat in på sina Facebooksidor.

– Här nere märker vi inte av krisen alls. Vi var inne i Bodrum i tisdags kväll och där märkte vi heller inget. Vi pratade med några svenska på bussen tillbaka till hotellet och ingen nämnde krisen, skriver de i sitt mejl.

Enligt TT färdades Aylan Kurdi och hans familj tillsammans med ett tjugotal andra flyktingar på en båt som skulle ta dem till den grekiska ön Kos. Men båten förliste. 12 syriska flyktingar dog. Aylan Kurdi var en av dem. Hans mamma en annan. Storebrodern en tredje. Nu finns bara pappan kvar i livet.

– Som mammor känner vi att det är hemskt. Att människor tvingas fly för sina liv och inte veta om de kommer att överleva. Ändå är det ett bättre alternativ att fly än att stanna, skriver Annie Klingstam och Anna Wimark.

Med sig på resan har de sina barn. Annie Klingstam har sonen Albin 6 år. Anna Wimark har med sig sönerna Lucas, 13 år och Vincent, 7 år.

– Vi har ännu inte berättat för våra barn om vad som har hänt. Dels för att det är svårt att förklara hur det kan vara så orättvist i världen, att vi har så mycket och vissa ingenting. Att vi är här på ett all inclusive-hotell och några mil härifrån drunknar människor i jakten på ett bättre liv. Det är en läskig tanke även för oss vuxna, skriver de.

– Självklart känns det ännu mer i hjärtat när det är barn som drabbas. Vi tänkte på det i dag på lunchen, att det är hemskt hur mycket mat som inte äts upp på en all inclusive-buffé medan andra människor i världen svälter eller på annat sätt har det väldigt svårt. Orättvisorna och skillnaderna blir påtagliga, fortsätter de.

Aylan Kurdis och hans familj är långt ifrån ensamma om att riskera sina liv genom att ta båtvägen över Medelhavet. Enligt siffror från FN har över 300 000 flyktingar och migranter kommit till Europa på vad som i nyhetsrapporteringen beskrivs som den dödligaste gränsen i världen. Hittills i år har omkring 2 500 människor dött i sina försök att ta sig över.

Men av den pågående flyktingkatastrofen märker alltså Annie Klingstam och Anna Wimark inte mycket. Trots att de befinner sig på plats.

– Semestern går sin gilla gång med aktiviteter vid poolen och dopp i havet. Vi ska försöka njuta de dagar vi har kvar, trots det hemska som händer bara några mil ifrån oss, skriver de.

Samtidigt kommer rapporter från nyhetsbyrån Dogan att turkisk polis har gripit fyra syrier som misstänks för att ha organiserat båtresan från Turkiet till Grekland. Båtresan där den nu döde pojken var med.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om