Helsingborg 2029 eller kanske Jönköping? Om 14 år blir det dags för nästa svenska kommun att arrangera ett kulturhuvudstadsår och i några städer pågår de politiska diskussionerna redan nu.
– Vi drog i gång vårt arbete 14 år innan, säger Albert Edman, medlem i ledningsgruppen för Umeå 2014, som just nu får förfrågningar både från svenska städer och EU-kommissionen om Umeås sätt att organisera sitt kulturhuvudstadsår.
I stället för att starta en stiftelse med en särskild beställarorganisation bjöd Umeå in det lokala och regionala kulturlivet och bad institutionerna, föreningarna och organisationerna att ta tillfället i akt och förverkliga sina idéer. Även om andra städer varit inne på samma linje har ingen genomfört den medskapande organisationen lika radikalt som Umeå, enligt Albert Edman.
– Vi har haft det överlägset minsta kansliet som haft hand om ett kulturhuvudstadsår, det här har byggt på en metod där alla varit med och levererat, och levererat fantastiskt!
Farhågorna från EU:s ansvariga om att kvaliteten riskerade att bli lidande tycker han har kommit på skam.
– Umeå var redan innan en stark kulturstad och den har stärkts under året. Man har kunnat göra det man drömt om och vi har kunnat bidra antingen genom ekonomiskt stöd eller genom europeiska nätverk som är intresserade av samarbeten, det har varit vår roll.
Men även om exempelvis Norrlandsoperan gjort rosade uppsättningar har frilansade kulturutövare och små organisationer inte haft lika lätt för att bli medskapare i det projektbaserade kulturhuvudstadsåret. Det konstaterar Nils Wåhlin, lektor på Handelshögskolan i Umeå, som tillsammans med fyra kollegor just nu forskar på Umeå 2014.
– Det finns en del paradoxer. Det nya bygget Kulturväven har ju fått fint arkitekturpris, samtidigt har ungdomarna själva skapat sitt eget alternativa kulturhus i lokstallarna, där har vi en spänning mellan etablerad kultur och ungdomarnas strävan, men även musikscenen använder ju Umeå 2014 för att få ut sina idéer och där har ledningen för kulturhuvudstadsåret varit lyhörd för debatten. Det är också intressant, säger Nils Wåhlin.
Emma Swanström, arrangör och medlem i musikföreningen Verket, kände att det alternativa musiklivet bidrog till att Umeå fick kulturhuvudstadsåret men att det sedan inte var inkluderat.
Verket har nu fått fördubblat verksamhetsstöd inför 2015.
– Det är vi jätteglada för, det behöver vi, säger Emma Swanström.
Som lokal musiker kvarstår hennes kritik mot kulturhuvudstadsåret, men som publik har hon haft "storslagna kulturupplevelser".
– Nu talas det om succé men man får ändå fråga sig för vem det varit succé.