Undersökning av nedbrunna huset i Stavsjö dröjer

En mindre tvåplansvilla brann ned utanför Stavsjö natten mot måndagen. Ägaren av huset slog själv larm, men ingen ska ha kommit till skada vid eldsvådan.

Under måndagseftermiddagen pågick släckningsarbetet fortfarande.

25 mars 2019 16:56

– Det kommer ryka och brinna ett tag till, säger Sören Gustavsson på Nyköpings räddningstjänst.

Vid lunchtid sträckte sig en stor vit rökpelare upp i skyn när man närmade sig det hus som under natten eldhärjades i närheten utanför Stavsjö, väster om Nyköping.

Strax före klockan 01.00 natten mot måndagen kom larmet till SOS. Ägaren till villan utanför Stavsjö ska ha kommit hem och sett att huset stod i lågor.

När räddningstjänst kom till platsen var branden fullt utvecklad enligt Henry Linnsén, räddningschef i beredskap vid räddningstjänsten.

Tiotusen liter vatten har gått åt i släckningsarbetet och källaren har dränkts i ett försök att få det att svalna fortare på platsen.

SN har varit i kontakt med ägaren som inte har någon aning om vad som kan ha orsaka eldsvådan.

– Jag var inte hemma, så jag vet inte ett dugg, säger mannen.

Under måndagen var han i kontakt med sitt försäkringsbolag och har fått ett tillfälligt boende ordnat på ett hotell i Nyköping. Mannen har ägt huset sedan mitten av 80-talet och inget kunde räddas ur lågorna. Henry Linnsén bekräftar uppgifterna.

– Det fanns tyvärr ingenting att rädda. Vi inriktade oss på att förhindra spridning till skog och mark.

Manne Johansson, hundförare från Nyköpingspolisen, var på plats under måndagen för att göra en teknisk undersökning och en brandorsaksutredning. Men det var fortfarande för varmt på platsen.

– Alla massor har ramlat ner i källaren så att det har blivit som en ugn. I mitten eller slutet på veckan kan vi komma tillbaka och göra en teknisk undersökning, förklarar Manne Johansson.

En granne som var på platsen för att titta på förödelsen berättar att han blev väckt mitt i natten av telefonen. Det var en annan granne som ringde och berättade vad som hade hänt.

– Vi känner alla varandra här ute, man blir skärrad av ett sådant samtal, säger han.

Orsaken till branden är inte klarlagd men polis på plats upprättade i natt en anmälan.

– Vi har skrivit en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet och har spärrat av för teknisk undersökning, säger Lars-Göran Nilseryd, vakthavande befäl i polisregion Öst.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Magnus Grimstedt