Tyskar rensar lagbok på nazispråk: "Hög tid"

Den 23 maj 1949 fick Tyskland sin demokratiska grundlag, som också markerar förbundsrepublikens födelse. På annat håll i den tyska lagboken finns 75 år efter krigsslutet fortfarande språkliga rester av det nazistiska skräckväldet. Men nu ska de rensas bort.

Nürnberglagarna avskaffades redan efter krigsslutet – men andra spår av nazistisk lagtext har dröjt sig kvar till våra dagar. Arkivbild.

Nürnberglagarna avskaffades redan efter krigsslutet – men andra spår av nazistisk lagtext har dröjt sig kvar till våra dagar. Arkivbild.

Foto: Frank Augstein/AP/TT

Utrikes2021-01-25 05:15

Nürnberglagarna från 1935 blev i nazisternas händer ett mäktigt vapen i förföljelsen av judar, som kulminerade i folkmordet på miljontals människor. Judar fråntogs i och med dessa sitt tyska medborgarskap, och äktenskap mellan judar och andra tyskar förbjöds.

Lagarna var bara ett av många medel för den nazityska maktapparaten, som i och med den så kallade fullmaktslagen 1933 gav Adolf Hitler oinskränkta möjligheter att styra efter eget huvud.

Efter krigsslutet revs lejonparten av de gamla lagarna – däribland Nürnberglagarna – upp och ersattes med nya, under inseende av de allierade ockupationsmakterna. I maj 1949 fick Tyskland sin nya grundlag, och i och med det uppstod även den nya statsbildningen.

Formuleringar från Hitlers tid

Men vissa rester av nazisternas lagar levde kvar, och har så gjort ända in i nutid. Sammanlagt 29 lagtexter och föreskrifter är fortfarande skrivna med formuleringar från Hitlers tid, enligt folkrättsexperten Felix Klein, den tyska regeringens särskilda sändebud mot antisemitism.

Vissa har tydligt antisemitiska undertoner, säger han till nyhetsbyrån AFP.

Nu vill han göra rent hus med dem, bland annat en namnlag som under Hitlertiden tvingade judar att addera "Sara" eller "Israel" till sina förnamn om de inte redan hade namn som ansågs typiskt judiska. Lagen "spelade en enorm roll i att utestänga och ta ifrån judar deras rättigheter", enligt Thorsten Frei, vice gruppledare för kristdemokratiska CDU i förbundsdagen.

"Fullständigt oacceptabelt"

Stycket om judiska namn ströks av de allierade direkt efter krigsslutet, men resten av lagtexten, som bland annat handlar om rätten att byta namn, införlivades i den förbundstyska lagen 1954 och är än i dag skriven som om Tredje riket fortfarande existerade, med uttryck som "Tyska riket" och "riksregeringen", säger Klein till AFP.

– Det är fullständigt oacceptabelt att nazistiskt språk ska förekomma i våra federala lagar år 2021, säger socialdemokraten Helge Lindh till AFP.

– Det är hög tid att skicka en tydlig signal och avnazifiera (lagen), det borde ha gjorts för länge sedan, fortsätter han.

Bakom initiativet står även inrikesminister Horst Seehofer, som är partikollega med förbundskansler Angela Merkel.

Tema i debatten

Daterade eller otidsenligt formulerade lagtexter har länge varit ett tema i den tyska debatten. År 1994 revs den omstridda paragraf 175 i tyska brottsbalken upp, en rest av nazisternas förbud mot sex mellan män. Och så sent som i fjol avskaffades delvis en lag från 1933 som förbjöd läkarmottagningar att göra "reklam" för abort.

Nu hoppas Klein att de sista spåren av nazitiden ska vara borta ur lagboken innan Tyskland går till val i höst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!