Många av barnen, tillhörande ursprungsgrupper i norra Australien, fick aldrig återse sina familjer.
Var och en av de runt tusen nu levande personer som uppskattas ingå i gruppen erbjuds 82 000 australiska dollar – motsvarande över en halv miljon svenska kronor – i en engångssumma för det trauma de åsamkats. Ersättningen är en del av Australiens löfte om över sex miljarder svenska kronor för att förbättra gruppens levnadsvillkor.
– Det som hände utgör ett skamligt kapitel i vår nationella historia, säger premiärminister Scott Morrison i samband med beskedet.
Etnisk assimilering
Omkring 100 000 barn till aboriginer och andra ursprungsfolk från Torressundöarna norr om det australiska fastlandet togs mellan 1910 och 1970 från sina föräldrar.
Tvångsomhändertaganden var ett led i regeringens politik att forcera fram en etnisk assimilering. I april i år lämnade gruppen in en stämningsansökan i Nordterritoriet.
– Jag vill officiellt säga att vi inte bara är djupt ledsna över det som skedde, men att vi också vill ta ansvar för det, säger Morrison nu.
Kastades in i bilar
I en rapport som publicerades 1997 vittnade ursprungsaustralier om traumatiska upplevelser under perioden.
"Vi hoppade upp på våra mödrars ryggar, gråtandes, och försökte att inte separeras från dem. Men polismännen ryckte bort oss och kastade in oss i bilar", sade ett anonymt vittne som stals från sin familj 1935.
Australiens aboriginer utgör än i dag till stora delar en marginaliserad grupp i landet, med hög arbetslöshet, låg utbildning, utbredd missbruksproblematik och kortare medellivslängd än den övriga befolkningen.