EU: "Ryssland går i motsatt riktning"

Håll emot och begränsa är ledorden när EU-kommissionen föreslår hur Ryssland ska hanteras. Men man manar också till att involvera landet mer, exempelvis när det gäller klimatet och pandemin.

EU:s utrikeschef Josep Borrell grubblar över hur EU ska hantera Ryssland. Arkivbild.

EU:s utrikeschef Josep Borrell grubblar över hur EU ska hantera Ryssland. Arkivbild.

Foto: Jean-Francois Badias/AP/TT

EU2021-06-16 13:26

Rekommendationerna är framtagna av EU:s utrikeschef Josep Borrell inför nästa veckas EU-toppmöte i Bryssel den 24-25 juni.

De kommer i ett läge när relationerna till ledningen i Moskva ligger på en bottennivå.

"Det finns en betydande potential i ett samarbete mellan EU och Ryssland. Men den ryska regeringen för aktivt en politik som leder i motsatt riktning", konstateras av EU-kommissionen.

"Destabiliserar EU"

"Ryssland utmanar och underminerar internationell rätt och grundläggande principer i OSSE och Europarådet. Det försöker påverka, blanda sig i och destabilisera EU och dess medlemsländer, likväl som våra partner. Och Ryssland använder växande politisk repression, inklusive när det gäller mänskliga rättigheter och grundläggande friheter, för att bevara landets nuvarande politiska och ekonomiska ordning", heter det bland annat.

EU har sedan tidigare slagit fast fem grundprinciper för relationen till Moskva, bland annat med krav på ett fullt genomförande av Minsk-överenskommelsen som ska bana väg till fred i Ukraina.

Nya ledord

I enlighet med principerna vill nu utrikeschefen Borrell lansera "håll emot, begränsa och engagera" som tre ledord.

– EU måste vara realistiskt och förbereda sig på en ytterligare försämring av vår relation till Ryssland. Det är den mest troliga utvecklingen för tillfället. Men vår ambition bör också vara att utforska vägar som gradvis kan förändra den nuvarande dynamiken till en mer förutsägbar och stabil relation, säger Josep Borrell på en presskonferens i Bryssel.

Fakta: EU-strategi för Ryssland

Här är EU-kommissionens tre nya ledord för hur förhållandet till Ryssland ska skötas:

"Håll emot" ska göras genom att stadigt påtala människorättsövergrepp och hur Ryssland agerar i Ukraina och Georgien.

"Begränsa" ska ske genom att göra EU mer motståndskraftigt, både vad gäller hybridhot och cyberattacker, men också på den mer traditionella försvarssidan.

"Engagemang" handlar i sin tur om samarbete kring klimatförändringarna och coronapandemin, men också om att underlätta för vanliga medborgare, till exempel genom enklare visumregler.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!