38 döms till döden för bombdåd i Indien

38 personer döms till döden för inblandning i bombdåd i Ahmedabad, Indien, för nästan 14 år sedan där 56 människor dödades.

Människor i Ahmedabad firar att 38 män döms till döden för bombattacker i staden för 13 år sedan.

Människor i Ahmedabad firar att 38 män döms till döden för bombattacker i staden för 13 år sedan.

Foto: Ajit Solanki/AP/TT

Indien2022-02-18 08:00

Så många dödsdomar har inte utdömts vid en och samma rättegång tidigare. Ytterligare elva personer döms till livstids fängelse.

Den 26 juli 2008 detonerades 19 sprängladdningar på olika offentliga platser i Ahmedabad inom loppet av omkring 70 minuter. De hade bland annat placerats på två sjukhus, bussar och marknader. Utöver de 56 dödsoffren skadades omkring 200 personer.

En dittills okänd organisation som kallade sig Indiska mujahedin tog på sig ansvaret och meddelade att det skulle ses som revansch för våldsamheter mellan hinduer och muslimer i Gujarat år 2002, där merparten av fler än 1 000 döda var muslimer. En av de dömda har tidigare lett en terrorstämplad islamistisk organisation.

Den 8 februari i år fann en domstol de totalt 49 personerna skyldiga för inblandning i dåden. 28 andra personer frikändes. Alla utom en av de frikända har hållits fängslade som misstänkta i nästan 13 års tid, rapporterar Times of India.

I den exceptionellt utdragna rättsprocessen, som pågått i nästan ett årtionde, kallades fler än 1 100 personer för att vittna.

De 38 män som har dömts till döden kommer att avrättas genom hängning.

Ahmedabad har fler än åtta miljoner invånare. Det är den största staden i den nordvästliga delstaten Gujarat, som gränsar till Pakistan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!