ââJust nu Ă€r vi inne i en fas dĂ€r vi gör PCR-test varje dag. DĂ„ ringer portvakten och sĂ„ gĂ„r man ner vĂ„ningsplan för vĂ„ningsplan. Sedan sitter det en person utanför porten i rymddrĂ€kt, sĂ€ger svenske Mikael Gustavsson, som bor och arbetar i Shanghai sedan tre Ă„r tillbaka.
ââEfter testet Ă€r det bara rĂ€tt in och ta hissen upp till lĂ€genheten igen, fortsĂ€tter han. Man kan inte svĂ€va ut nĂ„got.
Problem med matförsörjning
Mikael Gustavsson Àr, liksom de flesta av Shanghais cirka 26 miljoner invÄnare, sedan början av april tvingad att stanna hemma pÄ grund av spridningen av covid-19 i staden.
ââPĂ„ de hĂ€r 26 dagarna blev vi utslĂ€ppta i 12 timmar. SĂ„ vi hann med en kort promenad och sedan kom nya besked om ny instĂ€ngning, sĂ€ger han pĂ„ tisdagen.
Om den nya vardagen sÀger han att "man fÄr anpassa sig". Det stora problemet Àr att skaffa mat.
ââProblemet Ă€r att matförsörjningssystemet har kraschat. NĂ„got som normalt sett fungerar vĂ€ldigt bra hĂ€r i Shanghai Ă€r att man kan bestĂ€lla mat för hemleverans, men hela det systemet har i princip kraschat, sĂ€ger Mikael Gustavsson.
Han berÀttar att det finns fÄ vÀgar att skaffa mat pÄ. Myndigheterna levererar via de lokala granngemenskaperna gratis matkassar, detsamma gör företagens fackföreningar. Men problemet Àr att den maten inte alltid rÀcker.
ââEftersom vi bor i ett stort omrĂ„de med rĂ€tt förmögna mĂ€nniskor sĂ„ skickar de inte med sĂ„ mycket i de matkassarna. Med de som dĂ€remot bor i mindre förmögna omrĂ„den fĂ„r mer mat, sĂ€ger Mikael Gustavsson.
SvÄrt i tvÄ veckor
Förutom matleveranserna frÄn myndighetshÄll kan man gÄ ihop flera personer för att handla stora mÀngder direkt frÄn livsmedelsleverantörer.
ââDe skickas ut erbjudanden via (den sociala plattformen) Wechat dĂ€r man kan anmĂ€la sig för att köpa en lĂ„da tomater eller en lĂ„da kött eller nĂ„got sĂ„dant, sĂ„ kommer det sedan en lastbil till bostadsomrĂ„det.
ââHĂ€rom dagen kom det en lastbil med 150 pĂ„sar nybakat bröd. En hel lastbil med toapapper kom förra veckan.
Men det Àr inte helt lÀtt att komma med i de Wechat-grupper dÀr man kan bestÀlla mat, och dessutom har matpriserna skjutit i höjden, berÀttar Mikael Gustavsson.
ââFör oss tog det tvĂ„ veckor. Vi fick hjĂ€lp av hr-avdelningen pĂ„ jobbet som pratade med de som styr och stĂ€ller i vĂ„rt bostadsomrĂ„de och tvingade oss in i nĂ„gra av de hĂ€r grupperna. Men sen nĂ€r vi kom med blev det lite enklare. Nu fĂ„r vi inbjudningar nĂ€r det skapas nya sĂ„dana hĂ€r grupper för att köpa saker.
ââMen de första tvĂ„ veckorna hade vi jĂ€tteproblem att fĂ„ tag pĂ„ mat.
"RÀdda för konsekvenserna"
Sedan det stora omikronutbrottet började för snart tvÄ mÄnader sedan i Shanghai har hundratusentals bekrÀftade positiva fall rapporterats in men bara ett 60-tal covidrelaterade dödsfall har noterats.
I Shanghai har kritiken vÀxt mot de hÄrda restriktionerna, och klagomÄl har luftats pÄ sociala medier i landet om matbristen och svÄrigheten att fÄ tillgÄng till sjukvÄrd som inte Àr covidrelaterad. Men Kina och president Xi Jinping hÄller fast vid den nolltolerans mot covid-19 som man har haft sedan pandemins start.
Vid mĂ„nadsskiftet marsâapril fick utbrottet staden att stĂ€nga ned, och de som testat positivt men varit symtomfria har skickats till karantĂ€ncenter som snabbt stĂ€llts i ordning i bland annat mĂ€sshallar.
ââDet folk Ă€r rĂ€dda för Ă€r inte att bli smittade utan konsekvenserna av att bli smittad. De har ju byggt upp det som de sĂ„ fint kallas tillfĂ€lliga sjukhus och dĂ€r vill man inte hamna, sĂ€ger Mikael Gustavsson.
Han berÀttar om en kollega som tvingats bo pÄ ett karantÀncenter i tvÄ veckor nu.
ââHan berĂ€ttar om fruktansvĂ€rda förhĂ„llanden â fruktansvĂ€rda toaletter, inga duschar och ljuset pĂ„ dygnet runt. Men han hoppas komma ut dĂ€rifrĂ„n nu efter tvĂ„ veckor.
"Man anpassar sig"
Mikael Gustavsson Àr trots allt vid gott mod.
ââMan anpassar sig, det blir det nya normala. Jag har min fru och vi pratar mycket sedan umgĂ„s jag med mina arbetskamrater pĂ„ Teams, men det Ă€r sĂ„klart jĂ€ttetrĂ„kigt. Det Ă€r ju inte det hĂ€r livet man vill ha.
ââNu nĂ€r vi har tagit oss igenom den första pĂ€rsen och vi har mat för dagen, dĂ„ blir det liksom nĂ„gon form av rutin av det ocksĂ„.