Den 6 juni ska nationella, regionala och lokala val hållas i Mexiko.
För politiker i det latinamerikanska landet – inte minst på lokal nivå – kan beslutet att ställa upp i val vara förenat med livsfara, på grund av det grova våld som hör ihop med korruption och droghandel värd många miljarder dollar.
Så var det för Ignazio Sanchez. Han kandiderade till att bli borgmästare i kuststaden Puerto Morelos och sköts ihjäl den 24 februari.
– Han var väl ansedd. Inte som de som kan kopplas till organiserad brottslighet och hänger med livvakter. Det var ett politiskt mord. Det var uppenbart att han skulle ha vunnit valet, säger en person som stod nära Sanchez.
Före sin död berättade 42-åringen för sina närmaste vänner att en rivaliserande politiker hade lovat att betala motsvarande nästan två miljoner kronor till den som mördade Sanchez.
Våldsspiral
Ett dussintal karteller och andra gäng som ägnar sig åt bland annat knarksmuggling och människohandel är aktiva i Mexiko.
Förutom att hota dem försöker en del gäng "sponsra" politiker, enligt den grävande journalisten och författaren Anabel Hernández.
– En borgmästare som tar hem segern med hjälp av organiserad brottslighet eller till följd av korruption kommer att vara en marionett, påpekade president Andrés Manuel López Obrador nyligen.
Det politiska våldet är en del av den omfattande, större våldsspiral som plågar Mexiko. Över 300 000 människor har dödats sedan regeringen 2006 satte in armén för att bekämpa kartellerna och gängen.
Över 150 politiker mördades under den särskilt blodiga valrörelsen 2018, då Lopez Obrador kom till makten, enligt konsultfirman Etellekt.
Ökad säkerhet?
Gerardo Rodriguez, säkerhetsexpert på Universidad Autónoma i Puebla, säger att gängen använder våld för att säkra att de politiker som väljs sedan inte straffar kartellerna för deras verksamhet.
Spiralen drivs också av att "lokala politiska chefer använder våld för att deras makt är hotad", enligt Rodriguez.
Mellan 2006 och juli 2020 mördades 192 borgmästare, före detta borgmästare och andra politiker, enligt en mexikansk organisation för lokala myndigheter. Sedan september förra året har ytterligare 66 politiker dödats, enligt nyhetsbyrån AFP:s uppgifter.
– Kriminella organisationer försöker stärka sin verksamhet genom hot och genom att öka sitt politiska inflytande, sade säkerhetsminister Rosa Rodríguez nyligen.
Regeringen lovade då att öka säkerheten för politiska kandidater inför valen i juni.