Festival till rabarberns ära

Rabarberns bästa tid är nu. På lördag inleds sjätte Rabarberfestivalen i Sörmland. I går samlades flera festivaldelatagare i rabarberlandet vid Näsby i Vadsbro. Rabarberrecept flög genom luften. Rabarberkorv lär bli en av festivalveckans delikatesser.

Vadsbro2009-05-14 06:30

– Egentligen är det bara fantasin som sätter gräns för vad rabarber kan användas till, säger krögaren på Yxtaholm Christoffer Florén.

I solskenet berättar han lyriskt om sorbet med råmixade rabarber, pressad citron och sockerlag.

– Otroligt gott. Tar du en rödare rabarbersort blir färgen härligt rosa.

Stekt makrill med rabarberkräm beskriver han som en kalasrätt. Vanlig i Bohuslän.

– De flesta maträtter mår bra av syra och det finns det rikt av i rabarber. Men än är det lite för tidigt för makrillen.

Läckra bakverk

På ett bord intill rabarberlandet serverar Jonas Hammar från Wreta gestgifveri i Jönåker läckra bakverk med rabarberbavaroise på chockladbrownies. Mums.

När Kerstin Dumky, Stocktorps gård i Mellösa, berättar om festivalveckans specialare, rabarberkorven, hörs ”fantastisk” från flera som provsmakat.

– Den är gjord på lammkött med rabarberchutney som fått lite indisk prägel, avslöjar hon om korven som i fjol blev Årets rabarberprodukt och nu tillverkas av Mälarchark i Eskilstuna till försäljning bara under festivalveckan.

Läs hela artikeln i torsdagens papperstidning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om