Tankarna om hemundervisning kom när Lukas var ett–två år och skulle börja dagis. Innan Jenny Lantz fick barn var hon, enligt sin egen beskrivning, en feministisk vänsterpartist som var positiv till att låta sina barn gå på dagis.
– Både jag och Nicklas kunde påverka hur vi jobbade och behövde aldrig dagis, men vi provade det ändå eftersom man ”ska” det, säger Jenny Lantz.
De insåg snart att konceptet inte passade dem och beslöt att Lukas, som i dag är nio år, och senare hans småsyskon sexårige Beppe och tvåårige Frode skulle stanna hemma. När det blev dags för Lukas att börja första klass gick barn- och utbildningsnämnden i Flens kommun med på att han fick undervisas hemma.
Berättar om kursplanen
Inför varje termin träffar de en lärare och rektor som berättar om kursplanen och i slutet av terminen kommer läraren hem till familjen. Lukas får då göra olika tester för att kontrollera att han når upp till kunskapskraven, och hittills har han gjort det.
De använder pedagogiken unschooling som innebär att barnen ska lära utifrån vad som händer i vardagen.
– Om vi till exempel ser en död mus i skogen läser vi om den sortens möss och barnen får skriva en artikel om det. Det blir biologi och naturvetenskap på ett handfast sätt, och även handskrivning. Lukas är galen i pokémonkort och därför satt vi länge och översatte engelskan på dem till svenska. Sedan använde vi korten i pokémonmatte, säger Jenny Lantz.
Läs hela artikeln i tisdagens papperstidning