Prisade bagaren från Vadsbro: Kul twist på klassikerna

Maten och godsakernas högtid är här. Efter en hektisk julmånad ser bagaren Martin Frankenberg fram emot mackan som får honom att sänka axlarna och sjunka ner i julefrid.

Pepparkakorna får gärna vara traditionella, men kan också smaksättas med till exempel anchochili, tycker bagaren Martin Frankenberg.

Pepparkakorna får gärna vara traditionella, men kan också smaksättas med till exempel anchochili, tycker bagaren Martin Frankenberg.

Foto: Privat/Fredrik Sandberg, TT

Vadsbro2020-12-22 18:12

Det är bråda tider från Martin Frankenberg, den framgångsrika bagaren från Vadsbro som bland annat vann nordiska mästerskapet i matbröd 2014. Sedan 13 år tillbaka jobbar han i Stockholm och har nyligen bytt Art bakery på NK mot Skeppsbro bageri. Där arbetar han tillsammans med Håkan Johansson, som var hans lagkamrat i bagarlandslaget och som vann VM i sötbrödsbakning samma år som Frankenberg tog hem sin NM-titel.

På nya jobbet märker han inte av någon coronaeffekt i negativ bemärkelse.

– Här på Skeppsbron har vi speciella bilar, som foodtrucks, som åker ut i villaområden där många arbetar hemifrån. Bilarna säljer hur mycket som helst!

Stressen som alltid hör till bagarens december hindrar julstämning från att infinna sig. Men han vet precis när den kommer.

– På julafton när jag sitter med en skiva vörtbröd med julskinka och julsenap på, då är det jul på riktigt. Det är det jag förknippar mest med julen, säger han.

Frankenbergs saffranstips

Investera i kvalitétssaffran! Det ger en helt annan smak och färg på dina bakverk. Gör en saffranslag så här:

Marinera fem gram saffranspistiller i en och en halv matsked rom i en glasburk i en vecka.

Koka upp 50 gram vatten och 50 gram socker till 103-104 grader och slå över pistillerna. Sätt på lock och skaka försiktigt så allt blandas.

Låt stå kallt 2–3 dagar.

Lagen håller upp till två år i kylen och fungerar utmärkt även i matlagning. En matsked motsvarar 50 gram saffran. Skaka innan användning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!