Khalesa fanns på plats när Sverigedemokraternas partiledare Jimmy Åkesson besökte Eskilstuna för någon vecka sedan.
– Han berättade hur man ska begränsa invandringen för att motverka alla problem som SD anser att den skapar. Då tänkte jag att SD gör samma som IS (Islamiska staten i Syrien), de bekämpar etnicitet. Det är något sjukt över det, säger hon.
Att cirka tio procent av Eskilstunaborna la sin röst på SD 2010 tror hon främst handlar om okunskap och rädsla för det okända.
– Hur tänker man annars kring mänskliga rättigheter, är alla inte lika mycket värda?
Khalesa Abdo delar de flesta partiers åsikt om att Sverige ska ha en generös syn på invandring och flyktingmottagning. Hon vill dock se att alla kommuner delar rättvist på ansvaret.
Khalesa är projektledare på Kommunfastigheter men arbetar även ideellt, bland annat i stödföreningen Viola. Hon tillbringar mycket tid i kommunens mest segregerade bostadsområden. Hon har sett utanförskapet och misstänksamheten och försöker aktivt att bryta isolering och skapa kontaktytor.
Arbetsplatser, bostadsområden och skolor med en blandning av människor med olika bakgrund är en förutsättning för att riva murar och skapa jämställdhet och förståelse, menar hon.
– Det finns många projekt som går ut på att svenskar och invandrare ska träffas, och det är bra. Men jag skulle gärna se att fler kunde umgås på ett naturligt sätt. Vi måste våga se varandra och kanske växla några ord, låta oss påverkas av omgivningen och lära av varandras kulturer.
Hon tror också på att blanda hyresrätter, villor och bostadsrätter.
– Att hålla sig till sitt och försöka isolera sig från andra, oavsett om man är svenskfödd eller invandrad, är lönlöst. Och låt barnen själva avgöra vem som blir deras vänner, det minimerar problem senare i livet. Dessvärre finns det barn som matas med rasistiska åsikter vid matbordet.
Om devisen "ta seden dit man kommer" säger Khalesa Abdo:
– Ingen ska behöva ge upp sin integritet, principer eller värderingar, det går inte att begära av en människa. Kriminalitet och oegentligheter är däremot inte okej, oavsett om du är akademiker eller analfabet, rik eller fattig, svensk, kurd eller arab. Med flera influenser och olika kulturer blir individer och samhällen rikare och starkare.