– S har styrt i Eskilstuna sen vi fick rösträtt och det finns förklaringar till varför oppositionen aldrig varit nära en seger. Det har inte funnits något tydligt alternativ. Oppositionen har varit lite sosse-light om man ska vara lite elak, säger Puustinen.
Han tror att väljarna vill ha tydligare alternativ.
– Vi har inte kunnat erbjuda det. Ibland kan jag dock undra varför folk inte ser alternativet runt hörnet och inte tycks förstå att majoriteten i Eskilstuna bär ansvaret för de svaga skolresultaten och bristen på arbetstillfällen och bostäder i kommunen.
Jari Puustinen började sin bana i ungdomsförbundet och tog därefter en paus. Nu har han suttit i kommunfullmäktige sedan 2006 och har i snart två år haft uppdraget som gruppledare. Han är lokalt ansvarig för ett parti som varit draglok i rikspolitiken de senaste mandatperioderna. I Eskilstuna har partiet inte varit lika framgångsrikt. Cirka fem procent fler Eskilstunabor lade 2010 sin röst på Moderaterna i riksdagsvalet än i kommunvalet.
Huruvida Puustinens person, politiska ambition och gärningar är kända av Eskilstunaborna låter han vara osagt. Hans företrädare på posten har dock inte lyckats sticka ut, anser han.
– Om det gällde fotboll och ens lag inte vunnit på hundra år måste man inse att något är fel i laget.
Är du kritisk till dina företrädare?
– Nej, men de har inte tagit ut svängarna tillräckligt. De har anpassat sig efter majoritetens beslut.
Puustinen förutspår ett jämnt val, där inget av blocken får egen majoritet. Det kan i sin tur skapa "oheliga allianser".
– Sverigedemokraterna har tyvärr många anhängare i Eskilstuna och kan bli vågmästare. Moderaterna går till val med Alliansen och vi söker väljarnas förtroende för att tillsammans styra Eskilstuna. Vi blundar dock inte för möjligheten till blocköverskridande samarbeten, om SD skulle få vågmästarrollen.
Om valet går Alliansens väg, hur kommer Eskilstunaborna att märka det?
– Det skulle bli en radikal förändring. Vi kommer att satsa oerhört mycket på utbildning och på att kommunen ska bli en bra arbetsgivare.
Hur förbättrar ni skolan?
– Vi tillför resurser. Skolpengen är för låg. Rektorerna klarar inte att avlöna skolsköterska, psykolog och annat. Lärarna kommer också att märka av en större lönespridning, de ska kunna göra karriär och vi ska erbjuda fortbildningsmöjligheter. Barngrupperna ska också minskas, vi ska bygga ut barnomsorgen mycket. Tolv nya förskoleavdelningar ska öppnas 2015.
Vad är det som inte fungerar med skolan i dag?
– Drygt 30 procent eleverna lämnar grundskolan utan godkända betyg i alla ämnen. Vi måste därför avlasta lärarna. De ska lära ut, andra får hantera det administrativa.
Är Eskilstuna en segregerad kommun?
– Vi har bostads- och ekonomisk segregation. Jag är själv finländare och kom hit på 70-talet. Eskilstuna har alltid varit mångkulturellt och nu råkar det vara så att hudfärgen är en annan på dem som kommit hit. Jag bodde i Råbergstorp och det var redan då ett mångkulturellt område. Många trivs men det finns också stora utmaningar områden som Årby, Råbergstorp, Lagerberg, Skiftinge. Där tittar vi på möjligheten till områdesutveckling och förtätningar. Man ska kunna göra vad vi kan kalla en klassresa.
Ska vi begränsa antalet invandrare till Eskilstuna?
– Nej, men vi ska se till att det finns förutsättningar för utbildning och arbete. De enkla produktionsjobben har försvunnit. Det betyder att utbildningen måste bli bättre så att man kan ta mer avancerade jobb. De som kommer hit ska snabbt in i utbildning, och snabbt ut på arbetsmarknaden.
I den politiska kompromissens namn är "Alliansmoderaterna" för kommunens nya vindkraftspark utanför Sollefteå. Som enskilt parti är man emot.
– Haha! Där ha vi fått ge oss. Jag tror att vindkraftsparken omgärdas av glädjekalkyler och det är en dyr investering, 180 miljoner. Vi har redan grön el från Energi och miljö. Vindkraft är ett ord som är något populistiskt.
Blir du kommunstyrelseordförande om Alliansen får majoritet?
– Det är inte självklart. Vi ska ha det lag som är bäst för Eskilstuna och jag skulle gärna se en kvinnlig ordförande. Kompetensen ska styra.
Ni stod inte bakom uppgraderingen av Fristadstorget. Ångrar du det nu när du ser hur det blir?
– Nej. Vi ville göra mindre justeringar men ett torg skapar inte ett levande centrum. Det är innehållet som gör det.
Ska inte dina "privata aktörer" stå för innehållet?
– Jo, men vi har tappat 100 miljoner kronor i omsättning i centrum de senaste tre åren. Det är inte på grund av torget utan för att det är svårt att ta sig in till stan, svårt att parkera och för att det inte har funnits någon dialog med de privata fastighetsägarna.
Ska de kommunala bolagen förbli kommunala?
– Inte alla. Parken Zoo bör säljas men det ska finnas kvar i Eskilstuna. En privat ägare har större möjligheter att investera med friska pengar, inte pengar från offentlig sektor.
Se också tv-inslaget Minuten.