Istället är frågan nu mer brännande än någonsin. Kommunen kommer att tvingas revidera sin planering för att ta hand om en åldrande befolkning.
– Strukturplanen för äldreomsorg som vi tog 2011 är redan inaktuell, konstaterar vuxennämndens ordförande Mikael Edlund (S).
Anledningen är att kommunen fortsätter växa, samtidigt som medellivslängden ökar.
– Vi behöver bygga ut tidigare, snabbare och i större omfattning.
Och inget parti är av annan åsikt. I kommunfullmäktiges nyinrättade beredning för vård- och omsorgsboenden antog ledamöterna nyligen en plan för hur utbyggnaden ska gå till. Det handlar om cirka 200 platser, både nya och sådana som ska ersätta platser som försvinner när boenden görs om.
– Får vi igång de här byggena har vi täckt 80 procent av kommunens behov fram till 2025, säger Mikael Edlund.
Enligt Edlund togs planen i enighet.
– Det råder konsensus om att vi inte ska sätta käppar i hjulet för byggnationerna.
Lika eniga är man om att Eskilstuna måste få igång byggandet av trygghetsboenden. Det är en boendeform som efterfrågas av många, men som kommunen hittills saknat.
Så när kommunfullmäktige i januari i år antog kriterier för framtida trygghetsboenden gick den ena gruppledaren efter den andra upp i talarstolen och berömde förslaget.
Trygghetsboenden byggs av privata aktörer som sedan kan få kommunala subventioner om boendet lever upp till kriterierna. Det ska till exempel finnas en gemensam lokal för de boende och en anställd värd eller värdinna som ska hjälpa till att få igång sociala aktiviteter.
Ett rejält stridsäpple återstår, trots allt. Det gäller brukarnas rätt att själva välja mellan kommunal och privat hemtjänst, enligt LOV:en, Lagen om valfrihet.
I dag är valfrihetssystemet frivilligt och infört i 181 av landets 290 kommuner. Dock inte i Eskilstuna.
När regeringen ville hämta in kommunernas åsikt om att göra valfriheten till lag blev Eskilstuna en av de kommuner som fick yttra sig över förslaget.
Det blev nej. Enligt majoriteten skulle ett lagstadgat valfrihetssystem begränsa kommunernas självstyre och ge staten för stort inflytande.
Att brukarna får inflytande och självbestämmande är bra, men det ska själva insatsen och inte utföraren. Eftersom det inte finns några undersökningar som visar att valfrihet höjer kvaliteten så är det bättre att lägga pengar och kraft på den kommunala hemtjänsten, ansåg S, V och MP.
Den samlade oppositionen var av en annan åsikt. M, FP, C, KD och SD krävde att kommunen skulle stödja förslaget.
Men det hjälpte inte, majoriteten drev igenom att det skulle avstyrkas.
Oppositionsrådet Jari Puustinen (M) är fortfarande lika kritisk till majoritetens tolkning av begreppet valfrihet.
– Skillnaden mellan oss och majoriteten är att vi utgår från individen och individens önskemål, säger han.
– Det är inte politikerna som ska sätta ramarna för vad man får välja. Brukaren vet själv bäst och ska själv få bestämma vem som kommer över tröskeln till sitt hem.
En annan brännande fråga för framtidens äldreomsorg är hur man ska kunna garantera att det finns tillräckligt med personal.
Magnus Eriksson, sektionsordförande för Kommunal i Eskilstuna, tycker det är hög tid att kommunen ser över personalens arbetsvillkor. Inte minst arbetstider och schemaläggning.
När det gäller schemaläggning har han flera exempel på riktigt dålig framförhållning.
– Jag vet medlemmar som fått veta på fredagen att de inte kan ledigt på måndagen, trots att det varit planerat sedan länge.
– Vuxenförvaltningen är faktiskt inte något bra föredöme. Torshälla stadsförvaltning verkar vara betydligt bättre rustad.