Stefan Löfvén presenterade jobbsatsning i Eskilstuna

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfvén presenterade under måndagen en storsatsning på traineejobb inom vården för ungdomar. För Eskilstunas del handlar det om 330 jobb om året om S vinner höstens val.

4 augusti 2014 18:40

Stefan Löfvén gästade under måndagen äldreboendet Tunagården för att berätta om S-satsningen. Han pekade på flera utmaningar som han menar samhället står inför de närmaste åren.

– Vi vet att det finns brister i vården. Bemanningen är låg och personalen stressad. Kvaliteten måste höjas. De som i dag är äldre har jag det möjligt för oss att ha det så bra som vi har i dag. Nu måste vi ge något tillbaka.

– Vi vet också att antalet äldre blir fler samtidigt som vi har stora personalavgångar att vänta när 40-talisterna går i pension. Och många vittnar om att det är svårt att rekrytera utbildad personal.

Det andra problemet är ungdomsarbetslösheten som Stefan Löfvén beskriver som en tidsinställd bomb.

– Det här är en vinn-vinn-satsning. Samtidigt som vi ger ett stort antal ungdomar möjlighet till ett jobb kombinerat med utbildning höjer vi kvalieten inom omsorgen.

Socialdemokraternas traineeprojekt innebär att ungdomar upp till 25 år får möjlighet till jobb inom omsorgen under ett år tid. Anställningen är 75 procent och avtalsenlig lön utbetalas. Ett krav är att resterande 25 procent upp till heltid ägnas åt omvårdnadsutbildning.

Staten står för såväl lön och utbildning. S har räknat med att satsningen kostar 2,8 miljarder kronor om året, vilket ska räcka till 20 000 traineeplatser årligen i riket som helhet.

Eskilstuna har under två år drivit ett eget traineeprojekt med syfte att ge 350 personer om året under en treårsperiod chans till en ettårig anställning. Målgruppen liksom aktuella branscher har dock varit bredare.

De lokala Socialdemokraterna välkomnar måndagens utspel.

– Eskilstuna har cirka 900 arbetslösa i åldrarna 18–24 år, säger kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S).

– Det här skulle innebära att en tredjedel får chans till jobb och utbildning inom omsorgen.

– Och eftersom vi redan har en uppbyggd organisation kring traineejobben kan vi komma i gång direkt, lägger partikollegan Marie Svensson till.

Personalen på Tunagården var både positiva och smått skeptiska.

– Om det är personer som verkligen är intresserade av att jobba inom omsorgen kan det absolut tillföra något, säger enhetschefen Kristina Hedman Lundgren.

– Men vi måste också ha möjlighet att ge de som kommer handledning. Max en per avdelning kan vi ta emot.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa