Räddningstjänsten: "Räknar med att folk kommer elda"

Större valborgsfiranden är sedan länge inställda, men anmälningarna om majbrasor fortsätter att trilla in till räddningstjänsten. "Det fylls på rätt bra nu", säger Johan Gagnert på Räddsam Mälardalen.

"Vi räknar inte med någon särskild anstormning på grund av valborg", säger Johan Gagnert på Räddsam Mälardalen.

"Vi räknar inte med någon särskild anstormning på grund av valborg", säger Johan Gagnert på Räddsam Mälardalen.

Foto: Mikael Andersson, Räddsam Mälardalen

Valborg2020-04-30 12:19

Oron är stor för att smittspridningen av coronaviruset ska ta ny fart i samband med valborgsfiranden runtom i landet. 

Statsminister Stefan Löfven vädjade tidigare i veckan till svenska folket att avstå fest och firande och i Lund tar kommunen till okonventionella metoder för att stoppa tiotusentals studenter från det traditionsenliga firandet i stadsparken. Ett ton hönsgödsel ska spridas över gräsmattorna för att göra platsen så ogästvänlig som möjligt.

I Eskilstuna, Strängnäs och Flen hade ett 15-tal majbrasor anmälts till kommunen under torsdagsmorgonen – och räddningstjänsten tror att de kommer bli fler.

– Det fylls på rätt bra nu och vi räknar med att folk kommer att elda en del. Sedan finns det säkert ett mörkertal som inte är anmälda. Men jag hoppas att de följer de riktlinjer som finns överlag från Folkhälsomyndigheten, säger Johan Gagnert, inre befäl på Räddsam Mälardalen.

De anmälda brasorna är godkända av kommunernas miljökontor och gäller främst privatpersoner som eldar på privat mark. Alla större arrangemang är sedan tidigare inställda. Att man anmäler även mindre brasor underlättar för räddningstjänsten när samtal om misstänkt brandrök trillar in, förklarar Johan Gagnert.

– Finns det osäkerhet kommer vi förstås ändå åka ut och titta, men då har vi åtminstone ett hum om att det eldas. Det kan minimera falsklarmen.

Enligt Johan Gagnert är brandrisken i skog och mark låg och han tror inte med att torsdagskvällens eldande ska resultera i någon nämnvärd belastning på Räddningstjänstens resurser.

– Vi har haft en period med mycket händelser generellt och vi räknar med att det kommer fortskrida. Däremot räknar vi inte med någon särskild anstormning på grund av valborg. Det blir säkert någon utryckning på grund av majbrasa, men någon större anstormning än vanligt tror jag inte det blir.

För den som ska elda gäller, som vanligt, att göra det ansvarsfullt och vidta nödvändiga försiktighetsåtgärder. 

– Skulle det börja blåsa och bli kraftiga vindbyar ska man låta bli att elda. Om man nu ska hålla på och elda gäller att tänka på att ha tillgång till släckutrustning, vattenslang och hinkar och att ha telefonen nära till hands om man skulle behöva ringa oss. Och kom ihåg att den som tänder elden ansvarar för att den blir ordentligt släckt. Det är viktigt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!