Föreståndaren saknar rätt behörighet

Föreståndaren på Dagöholms behandlingshem saknar behörighet för sitt uppdrag, på grund av vad IVO anser vara otillräcklig utbildning.

Valla2016-09-14 20:18

Föreståndaren och VD:n på Dagöholms behandlingshem utanför Valla, Thomas Barrögård Fahlquist, saknar behörighet för sitt uppdrag.

– Det är inte seriöst, säger en person med insyn i verksamheten, till tidningen.

En verksamhet som Dagöholm ska ha en ansvarig med rätt kvalifikationer. För ett behandlingshem av Dagöholms typ, som tar emot vuxna missbrukare, handlar det om "adekvat högskoleutbildning". Ett allmänt råd är att högskoleutbildningen ska motsvara tre års heltidsstudier.

Thomas Barrögård Fahlquist, som är utbildad fritidspedagog, men med lång erfarenhet från hem i Statens institutionsstyrelses regi, började anställningen på behandlingshemmet i april 2015. Stiftelsen Dagöholm ansökte till IVO, Inspektionen för vård och omsorg, om att han skulle bli godkänd. IVO avslog ansökan i juni 2015 och Dagöholm överklagade beslutet till Förvaltningsrätten i Stockholm, som var oenig men sa nej, och bekräftade IVOs beslut. Stiftelsen överklagade till Kammarrätten i Stockholm, som dock inte beviljade prövningstillstånd.

Förvaltningsrätten skriver i sin dom "av utbildningsbeviset för fritidspedagogutbildningen framgår att den är inriktad mot skolbarnomsorg och inte arbete kring missbruksproblem eller annat socialt arbete".

Dagöholm är en stiftelse, som drivs av IOGT-NTO. Hanna Broberg är ordförande för stiftelsen.

För två år sedan, berättar hon, beslutade IOGT-NTO:s kongress att byta inriktning från läkemedelsbaserad behandling, eftersom man menar att Dagöholm ska vara drogfritt. Under våren 2015 sade dåvarande föreståndaren upp sig och Barrögård Fahlquist rekryterades.

– Det blev en ganska tuff period. Det är svårt att rekrytera, särskilt på landsbygden. IVO går på relevant utbildning, i praktiken gäller nästan bara socionomutbildning. Du kan ha nästan vilken inriktning som helst och ganska lite kunskap om missbruk och behandling. Vi hävdar att Thomas har relevant bakgrund med ledarskap, erfarenhet och utbildning. Nu har vi anställt en biträdande föreståndare som har utbildningen Thomas saknar och vi kommer att ansöka på nytt för båda om två veckor.

Samtidigt pågår, enligt Hanna Broberg, diskussioner mellan regeringen, IVO och SKL, Sveriges kommuner och landsting.

– Man vill minska på kraven. Det är svårt att rekrytera med rätt kompetens.

Hanna Broberg tycker att IVO:s hantering av tillstånden är märklig, med tillstånd och tillsyn uppdelat på två avdelningar.

– Vi hade tillsyn för några månader sedan, med jättenöjda inspektörer.

Thomas Barrögård Fahlquist har själv gjort en granskning av landets socionomutbildningar.

– Det finns ingen obligatorisk utbildning i missbruk på någon socionomutbildning, men man använder socionomutbildningen som mall för föreståndare. Det är ett lite stelbent sätt att bedöma det på.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om