Transportföretag anmält för djurplågeri

Blöta, kalla och några ihjälfrusna kycklingar hittades efter transporten till slakteriet. Nu polisanmäls ett transportföretag för misstänkt djurplågeri.

Valla2017-01-09 18:10

Vid 21 tillfällen, från december 2015 fram tills nu, har kycklingar enligt en polisanmälan transporterats på ett felaktigt sätt. Kycklingarna har varit blöta, kalla och i en del fall ihjälfrusna.

Det handlar om leveranser till Kronfågel i Valla, men det är inte Kronfågel själva som sköter transporterna, utan i det här fallet det anmälda företaget, som är Fågeltransportbolaget i Katrineholm, beläget i Flen.

Länsstyrelsen i Södermanland har gjort polisanmälan om det misstänkta djurplågeriet.

– Det här har framförallt skett under vintertid, januari till mars och oktober, november. Det är under de blöta, kalla månaderna som vi får sådana här rapporter. Vi kan inte svara på vad det beror på, det är en del av polisutredningen, men veterinären har gjort bedömningen att djuren varit utsatta för lidande, säger Ulrike Segerström, djurskyddshandläggare och samordnare hos länsstyrelsen.

– Fryser de ihjäl under transporten är det något som inte är okej med transporten. Djur ska inte frysa ihjäl när man transporterar dem till slakteriet, fortsätter hon.

Kondens kan vara ett problem i lastbilar, och orsaka att kycklingar blir blöta, enligt Livsmedelsverket, som tillsammans med länsstyrelsen utövar tillsyn över djur inom slakterier och på väg dit. Något accepterat dödstal för kycklingar under transporten finns inte, säger Helena Höök, veterinärinspektör hos Livsmedelsverket, men Jordbruksverket har skrivit en vägledning, om hur många självdöda kycklingar i en flock som anses ligga inom det normala.

– Ingen dödlighet är acceptabel, men medelsiffror på året ligger på omkring 0,20 procent av transporterade kycklingar. Om dödligheten är förhöjd meddelar vi länsstyrelsen. Det ska ske i alla omständigheter när dödligheten stiger över en procent, men också om veterinären uppfattar att något hänt även om dödligheten är lägre, säger Helena Höök.

När länsstyrelsen fått rapport från veterinärer görs polisanmälan. I de nu polisanmälda incidenterna handlar det om siffror från 1,16 procent döda kycklingar och upp till 4-5 procent döda djur, i det senare fallet när en transportbil vält.

Transportbolaget hänvisar frågor om ärendet till Kronfågel eftersom transporterna står under Kronfågels ansvar och riktlinjer. Enligt Magnus Lagergren, vd på Kronfågel, är företaget skyldigt att anmäla till Länsstyrelsen när djur dör under transporter, vilket har skett i de aktuella fallen.

– Självklart är det olyckligt och oacceptabelt när sådant här händer men vi jobbar dagligen för att motverka dödsfall under transporter och trenden är att vi blir bättre på det för varje år. På det stora hela pratar vi om avvikelser som är delar av en procent. Vi uppfattar det aktuella transportföretaget som en professionell aktör och kommer att invänta den vidare utredningen innan vi diskuterar eventuella åtgärder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om