– Det märks att alla delar inte är byggda samtidigt, säger han vidare.
Sictoniagården i Vansö har 35 vårdplatser och enligt personalens bedömning är ungefär hälften av brukarna kapabla till att utföra en egen utrymning i ett nödläge.
Det var den 10 juni som Tommy Jansson besökte omsorgsboendet nordväst om Strängnäs för en regelbunden kontroll. Sex brister noterades i protokollet när han gick sin rond med personal från äldreomsorgen och Strängnäs fastighets AB.
– Det är absolut inte bra, brukare ska ha ett skäligt brandskydd, säger Tommy Jansson.
Av de brister som noterades måste några vara åtgärdade senast 1 september. Det handlar bland annat om källaren vid förrådet som saknar vägledande markeringar. Lokalerna beskrivs som långa och med flera riktningsändringar.
– Det här innebär inte nödvändigtvis att detta var det största problemet, utan kan lika gärna innebära att det är lättast att åtgärda.
Övriga punkter i föreläggandet ska vara korrigerade till årsskiftet. Flest brister hittades på avdelning 3, bland annat att alla dörrar har för låg brandavskiljande funktion, vilket innebär stor risk för brand- och rökspridning, en lång korridor som saknar avskiljning mot dagrum samt att en ramp i en utvändig trappa saknas, vilket måste åtgärdas då många boende sitter i rullstol.
– Avdelning 3 är äldst, säger Tommy Jansson.
Åsa Erikson, områdeschef för äldreomsorgen, låter hälsa att tidningen ska ta dialogen med fastighetsbolaget SFAB. Där är Daniel Sand fastighetsansvarig.
– Den äldsta byggnaden är från 1955 och därefter har äldreboendet fått olika tillbyggnader och renoverats i omgångar. Avdelning 3 är troligen placerad i den äldsta byggnaden. Den byggdes då enligt de regler som fanns på den tiden. Dagens brandskyddskrav som gäller vid nybyggnation är mycket hårdare, säger Daniel Sand.
Vad var mest alarmerande?
– Alla brister är alarmerande men vissa kräver mer omfattande ombyggnader än andra. Komplettera med utrymningsskyltar är betydligt enklare än att bygga om och förändra brandceller.
Förstår ni all kritik?
– Vi förstår och tar kritiken på allvar och kommer att hantera alla brister.
När ska åtgärderna vidtas?
– Omgående. Vissa åtgärder är betydligt mer omfattande än andra och vi kommer kommunicera tider och åtgärder med verksamheten och räddningstjänsten.