Länsstyrelsen i Sörmland kallade fjolårets fynd av rödtoppebiet på Vansö övningsfält för sensationellt. Vad experterna vet i dag finns bara biet på ett ställe till i hela landet, på P7 i Revingehed i Skåne. Magnus Stenmark är därför anlitad under tre spridda dagar för att se om han kan hitta fler och för att ge förslag på eventuella åtgärder.
– Nu går vi över ett ställe som man inte tittade på i fjol. Det påminner om Revingehed där de kör med stridsvagnar, säger Magnus Stenmark ute på ett stort vitt fält.
Vad stridvagnarna gör med marken är oerhört gynnsamt för rödtoppebiet. Jordvallar bildas och om de dessutom innehåller sand passar det utmärkt för rödtoppebiet som har sitt bo två decimeter under mark. Men så krävs det också att rödtoppan blommar, och den växten är inte helt lätt att se.
– Dessutom växer den inte på samma ställen år efter år. Där rödtoppebiet hittades i fjol finns inga blommor i år, säger Magnus Stenmark.
Han har kommit fram till ett dike. Några av de hett eftertraktade blommorna syns och han går ned i diket för att se hur många som finns längst med kanterna. I ena handen har han ett räkneverk, för att klocka antalet blommor, och i den andra har han en håv. Efter att ha gått fram och tillbaka, samt räknat blommorna på andra sidan, konstaterar han:
– 146 blommor är inte så mycket att hänga i julgranen. Å andra sidan finns det säkert 500 kilometer diken, men det gäller ju att hitta dem med blommor också.
146 blommor kan räcka till pollen för två tre larver, inte mer. Det behövs alltså hundratals fler blommor. Magnus Stenmark slår sig ned vid en stor jordhög som kan ha använts för övningar med stridsvagnar. Han tar på jorden.
– Det är möjligt att den ligger i jorden och tar det piano. De pollen som vi har sett är helt uttorkade, så det kan hända att den ligger och väntar på regn, säger han och fortsätter.
– Den har inte så mycket val. Den tillhör en grupp specialister och måste ha rödtoppan för sina larver. Rödtoppan blommar i slutet av juli, men nu har det varit extremt torrt. Är det lika torrt nästa år så ligger den pyrt till.
Dör den ut då?
– Det finns några bin som kan hoppa över en säsong, men det troliga är att rödtoppebiet är ettårigt och måste föröka sig.
Han går vidare och hittar plötsligt flera sjok med ytterligare blommor. Han blir mer och mer optimistisk. Antalet blommor är nu uppe i 467 blommor och här borde vi i alla fall se tre, fyra stycken av den sällsynta arten.
Varför är det viktigt att rödtoppebiet får finnas kvar?
– Ett bi gör ingen naturvård eller ger ingen sommar, världen går inte under om vi förlorat ett bi. Men precis som vi värnar om kulturtraditioner kan den här arten tillföra oss något och lära oss något om området, säger Magnus Stenmark, och tillägger att Vansö har många andra rödlistade arter som är knutna till blomrik torrmark.
Vi tar oss vidare till platsen för det sensationella fyndet i fjol. Efter han har visat upp en helt annan typ av bi, en bivarg, som paralyserar sitt byte genom att sticka gadden i det, tar vi farväl. En bra stund senare, sent på eftermiddagen, ringer Magnus Stenmark upp med en nyhet.
– Nu har jag hittat det första, det tog flera timmar. Jag ska se om jag hittar fler eller om det blir bara blir ett fynd, precis som förra året.