Demokrater i enad front mot Bloomberg

Det var alla mot en när sex presidentaspiranter möttes för tv-debatt i Las Vegas. Miljardären och debattdebutanten Mike Bloomberg fick smocka efter smocka om allt från sin kvinnosyn till sina negativa kommentarer om sjukförsäkringsreformen "Obamacare".

20 februari 2020 03:38
Vi tar en stor risk om vi ersätter en arrogant miljardär med en annan, sade Massachusettssenatorn Elizabeth Warren i inledningen av debatten som hölls inför Demokraternas nomineringsmöten i Nevada på lördag.

För första gången deltog den tidigare New York-borgmästaren, tillika miljardären och presidentaspiranten Mike Bloomberg.

På scenen i Las Vegas hade han sällskap av Vermontsenatorn Bernie Sanders, den förre South Bend-borgmästaren Pete Buttigieg, exvicepresidenten Joe Biden, Massachusettssenatorn Elizabeth Warren och Minnesotasenatorn Amy Klobuchar.

Höll låg profil

Och mycket handlade om attacker på just Bloomberg. För ovanlighetens skull stod inte president Donald Trump i centrum för debatten.

Jag ska berätta vem det är vi tävlar mot – en miljardär som kallar kvinnor för tjocka fruntimmer och lesbianer med hästansikten. Nej, jag talar inte om Donald Trump, jag pratar om borgmästare Bloomberg, inledde Elizabeth Warren.

Så drog Bernie Sanders upp det så kallade "stop and frisk"-förfarandet under Bloombergs tid som New York-borgmästare. Metoden tillät polisen att stoppa personer och visitera dem på väldigt vaga grunder, vilket kom att slå mycket hårt mot minoriteter.

Bloomberg höll som väntat en ganska låg profil jämfört med sina mer hetsiga meddebattanter och framhöll sin roll som problemlösare, administrativ New York-boss och givare till välgörande ändamål.

Jag är en filantrop som inte har ärvt mina pengar, utan tjänat mina pengar. Jag spenderar de pengarna för att bli av med Donald Trump, den värsta presidenten som vi någonsin har haft. Och om jag kan få det gjort, så kommer det att vara ett bra bidrag till Amerika och mina barn, sade Bloomberg.

Stinkande insats

Men flera gånger svävade han på målet och tycktes stå utan slagkraftiga svar på partikamraternas hamranden. Det är också det som amerikanska bedömare tar fasta på i sina recensioner av debatten. Bloombergs insats beskrivs både som "stinkande" och "oerfaren" och ett bevis på att man inte kan bygga en kampanj på enbart tv-reklam.

Exborgmästarens eget högkvarter var föga förvånande av en annan åsikt: "Du vet att du är en vinnare när alla andra kandidater attackerar dig. Alla kom för att förstöra för Mike inatt. Det hände inte", skriver kampanjchef Kevin Sheekey i en kommentar.

I debatten var Bloomberg dock tydligt med att han inte tror att Bernie Sanders har någon chans att slå Donald Trump. Om Sanders, som nu leder i de nationella opinionsmätningarna om vem demokratiska väljare vill se som Trumps motståndare i höst, blir presidentkandidat så kommer "vi att ha Donald Trump i ytterligare fyra år", hävdade exborgmästaren.

Riktig demokrat?

Det hettade till mer än under tidigare debatter och Pete Buttigieg attackerade både Sanders och Bloomberg.

Vi borde inte behöva välja mellan en kandidat som vill bränna ner det här partiet (Sanders) och en som vill köpa det (Bloomberg). Vi kan bättre än så, sade Buttigieg.
Låt oss plocka fram någon som faktiskt är demokrat, fortsatte han.

Bernie Sanders har under en stor del av sin karriär varit politiskt oberoende och Mike Bloomberg har tidigare varit republikan.

Bakgrund: Så utses en presidentkandidat

Presidentkandidaterna i USA utses formellt vid Demokraternas och Republikanernas konvent, men vilka de blir brukar stå klart långt tidigare i primärvalsprocessen. Republikanernas konvent hålls den 24–27 augusti, Demokraternas den 13–16 juli.

Till konventen skickas några tusen delegater som utses vid de primärval och nomineringsmöten som hålls i respektive delstat. Först ut var Iowa den 3 februari och New Hampshire den 11 februari. Antalet delegater varierar med staternas folkmängd. De delstater som röstar tidigt väger tungt oavsett storlek eftersom dess vinnare får stor uppmärksamhet.

Nomineringsmöten kallas också nomineringsval eller provval (på engelska caucus). De innebär att partimedlemmar samlas lokalt och debatterar de olika presidentaspiranterna och genomför en form av votering. Primärval arrangeras av delstaterna och är mer som vanliga lokalval, fast oftast med lägre valdeltagande.

När det står klart vem som blir presidentkandidat brukar denne utse sin vicepresidentkandidat.

Primärvalsprocessen brukar locka väljare med mer extrema åsikter än själva presidentvalet. Presidentvalet hålls alltid den första tisdagen efter den första måndagen i november, 2020 den 3 november.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Emma Gyllestad/TT, Tina Magnergård Bjers/TT