Extremismens ondska plågar Tysklands själ

Terroristens försök att skjuta sig in i en synagoga i Halle misslyckades.

Men hans skott träffade mitt i den tyska själ som fortfarande plågas av nazismens fruktansvärda brott. Varje kriminell handling mot den judiska befolkningen ses med avsky, och myndigheterna försöker krossa alla grupper som hyllar nazismen.

10 oktober 2019 18:27

Med vita sorgeblommor i famnen anlände Tysklands president Frank-Walter Steinmeier till synagogan i Halle där den misstänkte terroristen försökt döda dem som samlats för den heligaste av judiska högtider, jom kippur.

Det var allvar, det var sorg. Men det var också ilska, ilska över att nazismen inspirerat en 27-årig man att försöka genomföra en massaker.

I dag är en dag av skam och förnedring. Vi genomsyras alla av skräck över att en attack utfördes i vårt land, ett land med sin historia, sade Steinmeier.

Hans ord förenade Tyskland dagen efter terrordådet, och förbundskansler Angela Merkel besökte en synagoga i Berlin timmar efter dådet med samma budskap. En ton klingade genom hela samhället: bekämpa extremismen.

Nolltolerans, krävde Merkel.

Men extremism och nazism kan finnas, och frodas, i smutsiga gömslen, till polisens och underrättelsetjänstens och allmänhetens oro.

Politikermord

Den misstänkte gärningsmannen tros ha agerat helt ensam och inte tillhört någon gruppering. Men rädslan för högerextremismen förstärktes av ett uppmärksammat mord i somras på den framstående regionalpolitikern Walter Lübcke i Hessen. CDU-politikern förespråkade en öppenhet mot migranter.

Mordet förvånade först, men efter hand nystades trådarna upp som ledde till en militant nazistisk rörelse, Combat 18. En person med misstänkta kopplingar till rörelsen har erkänt mordet, det första i landet på en aktiv politiker sedan 1970-talet.

Combat 18, där 18 ska symbolisera Adolf Hitler, bildades i Storbritannien i början av 1990-talet, har flera gånger försökt etablera sig i Tyskland. Därför väckte mordet oro:

"Antingen avgår den här regeringen snart, eller så kommer det att bli dödsfall" skrev den 45-årige gärningsmannen på sociala medier, enligt Süddeutsche Zeitung.

Utredningen väckte omedelbart farhågor om styrkan hos militanta nazistiska nätverk: nazistiska tyska partiet NPD, autonoma nationalister och en paneuropeisk nazistgrupp är några som detaljgranskas av säkerhetstjänsten. Målet är offentligt: grupperna ska kvävas, krossas. Men arbetet omgärdas av stor sekretess.

Vapenrazzior

Oroväckande nyheter kommer dock. Mediebolaget ARD rapporterar att nazistgrupper beväpnar sig, att antalet vapen som beslagtagits i räder mot högerextrema grupper ökade kraftigt i fjol, från 676 vapen 2017 till 1 091 vapen 2018.

Men kan enskilda dåd stoppas, kan Tyskland övervinna sina demoner?

En vanlig vardagskväll utanför den nya synagogan i Berlin som Merkel besökte timmar efter dådet i Halle, i det bleka gatljuset på Oranienburgerstrasse patrullerar flera poliser utanför entrén: så är det dygnet runt. Och utanför en judisk förening på Friedrichstrasse, just där nazisternas progromer visade sin fruktansvärda sida under kristallnatten i november 1938, står en ljusblå liten polisbil parkerad, befälet granskar vad som händer i kvarteret. Så är det på många judiska institutioner i Tyskland. Ingenting får hända det judiska samfundet.

Landets representanter måste använda alla medel som staten har för att slå ned hat, våld och fientlighet mot människor, sade Merkel i synagogan.
Högerextrema grupper i Tyskland

Combat 18 – där 1 står för första bokstaven i alfabetet, A som i Adolf, och 8 för H som i Hitler – bildades i Storbritannien i början av 1990-talet. Organisationen har genomfört flera attentat och mord.

Combat  18 har försökt etablera sig i Tyskland flera gånger, polis har genomfört omfattande razzior mot misstänkta anhängare. Inrikesminister Horst Seehofer (CSU) vill ha ett formellt förbud mot rörelsen.

Det tyska högerextrema partiet Tysklands nationaldemokratiska parti (NPD) har ultranationalistisk och nazistisk inriktning. Partiet grundades 1964. För närvarande är Frank Franz partiledare. Dess verksamhet granskas noggrant av tyska myndigheter.

Terroristcellen NSU bestod av tre personer De mördade nio personer, varav sex var turkiska medborgare, mellan 2006 och 2006. Två av medlemmarna, Uwe Mundlos och Uwe Böhnhardt, hittades döda 2011. Den tredje medlemmen, Beate Zschäpe, dömdes till livstids fängelse efter en fem år lång rättsprocess.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Grim Berglund/TT