Friare vardag för djur i nedstängda storstäder

När människor håller sig undan och biltrafiken minskar lämnas större utrymme åt andra invånare i världens storstäder.

Bland vinnarna finns kärlekskranka fåglar, som plötsligt kan sjunga ut.

1 april 2020 05:45

I ledan över virustidernas krav på isolering finner många människor tröst i naturen. En av dem är den brittiske ornitologen David Lindo, som från sin hemkarantän i Spanien passat på att spana efter, lyssna till och folkbilda om fåglar.

Vid sidan om att använda den här tiden till att komma närmare din familj, är det också ett bra tillfälle att bättre lära känna din familj där ute: naturen, säger han i en av sina videor på Twitter.

Med mindre buller i storstäderna kan det låta som att fåglarna plötsligt blivit fler. Så är inte nödvändigtvis fallet – men en del arter, som vanligtvis lägger band på sig när det är för mycket oljud omkring dem, kan nu äntligen sjunga ut, enligt Jérôme Sueur, ljudspecialist vid Naturhistoriska museet i Paris.

Djuren skakar nu av sig människans ljudföroreningar, säger Sueur till nyhetsbyrån AFP.

Tajmingen är perfekt i och med vårens löften om parning, tillägger han.

Grodor kan skonas

Fåglar och djur som normalt håller sig i parker vågar sig nu också kanske i högre grad vidare ut i storstaden. Det lämnar i sin tur mer utrymme för andra djur, säger Sueurs kollega, forskningsledaren Romain Julliard. Särskilt nyfikna brukar rävar vara.

De förändrar sitt beteende väldigt snabbt. Så fort en plats blir lugn och tyst, så är de där, säger Julliard.

Möjligen kan fler än vanligt av de grodor, paddor och salamandrar, som behöver ta sig över vägar för att nå sjöar där de vill para sig, klara sig i år när det är färre bilar ute på vägarna. Inställd jakt i flera europeiska länder är också på kort sikt goda nyheter i djurens rike.

"God vigör"

Och med färre människor på gatorna kommer observationer om djur som börjat röra sig mer fritt.

I Chile väckte en puma som promenerade runt i nedstängda Santiago stor uppmärksamhet i förra veckan. Efter att ha fångats in och undersökts av veterinärer har puman återförts till bergen runtomkring huvudstaden, meddelar Chiles naturvårdsverk.

"Den var vid god vigör", skriver myndigheten på sin hemsida.

Varning för fejk

I japanska Nara vittnar människor om hur stadens många sikahjortar passat på att vandra ut från den park där de vanligtvis håller sig för att leta efter mat i andra delar av staden.

Flera andra djurnyheter i coronasmittans spår har dock visat sig vara fejk. En video som påstods visa delfiner i Venedig var i själva verket inspelad i en hamn på Sardinien. Och bilder på utslagna elefanter som uppgavs ha supit sig fulla på majsvin i kinesiska Yunnanprovinsen höll inte heller för närmare granskning.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mattias Mächs/TT