Lewinsky-visselblåsaren Tripp har avlidit

Linda Tripp, tidigare anställd i Vita huset och Pentagon, har avlidit 70 år gammal.

Tripps hemliga ljudinspelningar av Monica Lewinsky gjorde henne till en nyckelperson i sexskandalen som 1998 höll på att fälla USA:s president Bill Clinton.

9 april 2020 03:35

Linda Tripp blev närmast över en natt ett känt – eller, beroende på åsikt, ökänt – namn när sexskandalen kring Bill Clinton exploderade i slutet av 1990-talet.

Tripp arbetade i Vita huset när Bill Clinton valdes till president. Hon förflyttades 1994 till försvarsdepartementet Pentagon, där hon ytterligare två år senare träffade Monica Lewinsky, tidigare praktikant i Vita huset.

De två blev vänner och den då 23-åriga Lewsinsky började berätta för Tripp om sina möten med Clinton, som då fortfarande pågick. Efter några månader började Tripp spela in samtalen, inspelningar hon sedan tog till den särskilde åklagaren Kenneth Starr, som då utredde den så kallade Whitewater-skandalen.

Med inspelningarna utvidgade Starr utredningen till det som blev riksrättsåtalet mot Bill Clinton, formellt för att presidenten själv ska ha ljugit under ed och ha försökt få Lewinsky att förneka att de två haft en sexuell relation och därmed ha uppmanat henne att begå mened.

"Min patriotiska plikt"

När Clinton i februari 1999 frikändes sade Tripp att hon inte ångrade någonting, men att Lewinsky hade lidit, vilket inte var hennes avsikt.

För mig var det värt att göra vad jag anser vara min patriotiska plikt.
Men allmänheten har inte en aning … över huvud taget ingen aning om vad Monica har fått stå ut med, sade hon till tv-kanalen NBC.

När Bill Clinton 2001 efter åtta år lämnade Vita huset medgav han att han ljugit under ed. Dessutom avskedade han under sin sista dag som president Linda Tripp.

Lewinsky stöttade

Efter sin tid på Pentagon drog sig Tripp tillbaka och öppnade en affär med julpynt i Virginia. 2018 sade hon till Slate att hon redan från tiden då Clinton blev vald till president ansåg att han var "fruktansvärd i sitt förhållande med kvinnor", att han var "en slags råtta" och att det låg bakom hennes agerande.

När Clinton frikänts sade Monica Lewinsky enligt Washington Post att "jag hatar Linda Tripp". Men när det på onsdagen blev känt att hon var allvarligt sjuk skrev Monica Lewinsky på Twitter att hon hoppades att den före detta kollegan skulle tillfriskna.

"Oavsett det förflutna, efter att hört att Linda Tripp är allvarligt sjuk hoppas jag att hon blir frisk, jag kan inte föreställa mig hur svårt det här är för hennes familj", skrev Lewinsky.

Dödsorsaken är inte offentliggjord, men enligt familjens advokat hade Tripp tidigare kämpat mot cancer.

Fakta: Lewinsky-affären

Lewinsky-affären briserade i pressen i januari 1998. Den blev kulmen på en rad utredningar mot president Bill Clinton och resulterade i att han ställdes inför riksrätt.

Den särskilde åklagaren Kenneth Starr utredde Clinton för bland annat misstänkta fastighetsaffärer, olämplig hantering av hemliga dokument och sexuella trakasserier.

Inom ramen för anklagelserna om sexuella trakasserier – som avsåg en annan kvinna – hävdade Bill Clinton att han inte haft sex med Monica Lewinsky.

Clinton överbevisades när hans sperma hittades på en av Lewinskys klänningar.

I augusti 1998 tillstod Clinton inför en åtalsjury att han hade haft en "olämplig" relation med Lewinsky.

Riksrättsförfarandet inleddes i december 1998. Vid fällande dom hade Clinton tvingats avgå, men han friades på alla punkter i februari 1999.

Bill Clinton var den andre presidenten, efter Andrew Johnson 1868, som blev formellt anklagad av representanthuset. Förra året blev Donald Trump USA:s tredje president att ställas inför riksrätt. Samtliga tre friades. I Richard Nixons fall 1974, efter Watergateskandalen, hade riksrättsprocessen inletts men han avgick innan den hann bli klar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Martin Yngve/TT